První výpovědi v karlovarské nemocnici už jsou podepsány

Karlovy Vary – 263 lékařů a zdravotních sester karlovarské nemocnice je připraveno podat výpověď. Více než polovina z nich včera dokumenty podepsala a odevzdala do advokátní úschovy. Pokud kraj nesplní jejich požadavky, výpovědi na konci měsíce dostane vedení nemocnice.

Zatímco dosud zaměstnanci svým odchodem z nemocnice jen hrozili, včera poprvé podepsané výpovědi ukázali. Zástupci lékařů a sester je předali do rukou pražského advokáta. „Celkem 263 zaměstnanců z celé nemocnice je odhodláno podat výpovědi. Chirurgické a interní oddělení téměř celé, neurologické oddělení celé – tyto výpovědi už byly sepsány a odevzdány,“ potvrdila Alena Švábčíková, bývalá vrchní sestra interny v karlovarské nemocnici.

Advokát Robert Bezděk sdělil, že pokud nedostane do 30. ledna do 15 hodin jakékoliv jiné instrukce, tak všechny výpovědi doručí následujícího dne do Karlovarské krajské nemocnice. Zaměstnanci tak reagují na zatím nesplněné požadavky, jako je odchod nového představenstva, zrušení akciové společnosti a její rozdělení na tři bývalé okresní nemocnice.

„Ty výpovědi opravdu existují, jsou myšleny vážně a bohužel je to naše poslední možné rozhodnutí, které máme,“ konstatoval Filip Berger z Lékařského odborového klubu. Podle ředitele krajské nemocnice Jana Ference se ale na provozu zdravotnického zařízení nic nemění. Dodal, že žádnou výpověď ještě nedostal, a tak je ještě nějaký čas na vyjednávání.

Krajská nemocnice už mezitím vyhlásila výběrová řízení na 16 primářů. Inzeráty poprvé zveřejnila v sobotních novinách. Hejtman Josef Pavel už dříve České televizi potvrdil, že věří, že se situaci kolem krajské nemocnice podaří vyjasnit do konce ledna. Na podnět některých zastupitelů už na čtvrtek 24. ledna svolal mimořádné jednání krajského zastupitelstva.