Stavba mostu přes Labe je ohrožena

Ústí nad Labem - Stavba nového mostu přes Labe v Litoměřicích je ohrožená. Miliardovou investici zpochybnil litoměřický Spolek pro ochranu životního prostředí. Podle něj byly kvůli mostu zbytečně vykáceny stromy a keře. Za špatné označili i místo, kde má most stát.

Jako v Avignonu, kde stojí nedostavěný most už po staletí. Tak to teď může dopadnout i v Litoměřicích. Miliardu na stavbu litoměřického přemostění uvolnil stát s tím, že bude hotova do konce příštího roku. „Jestli se ten most nebude moci stavět, tak ta miliarda samozřejmě propadne,“ uvádí hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. 

Litoměřičtí radní o mostní torzo, které by bylo jen turistickou atrakcí, nestojí. Nový most považují za životně důležitý. Už proto , že by na něj při povodni neměla dosáhnout ani staletá voda. „Je to strategický most pro celé severní Čechy,“ říká Venuše Brunclíková z Městského úřadu Litoměřice.

Zodpovědní úředníci tvrdí, že při povolování stavby mostu neudělali žádnou chybu.Potvrdila to i Správa chráněné krajinné oblasti. Stížnosti ochránců přírody zamítla. Ti se ale odvolali k soudu. „Bohužel máme takovou legislativu, která umožňuje takovéto bezprecedentní zdržování staveb,“ neskrývá rozladění Jan Nejtek ze Stavebního úřadu Litoměřice. „Řekl bych, že ta společnost to dělá naschvál,“ je přesvědčen Pavel Gryndel z Městského úřadu Litoměřice.

Litoměřická Společnost ochránců ke svému odmítavému stanovisku vůči novému mostu žádné vysvětlení nepodala. Podle zastánců stavby mostu je to proto, že spolek žádné racionální argumenty po ruce nemá. Jak tvrdí lidé z litoměřické radnice, stěžovatelé tentokrát nechrání přírodu , ale jen škodí.