Lékaři karlovarské nemocnice se po stávce dohodli s vedením

Karlovy Vary - Vedení Karlovarského kraje a zástupci primářů, lékařů a zdravotníků krajské nemocnice se dohodli na krocích, které by měly vést ke stabilizaci krizové situace v Karlovarské krajské nemocnici. Dohoda mimo jiné zabrání ohlášenému odchodu 263 lékařů a sester Karlovarské nemocnice.

Dnes v 8 hodin ráno začala hodinová stávka lékařů Karlovarské krajské nemocnice. Krize začala zhruba před rokem, kdy lékaři vyčítali managementu špatné hospodaření, údajně s propadem až 50 milionů korun. Problémy vyvrcholily na přelomu roku, kdy se naprostá většina z 19 primářů karlovarské nemocnice vzdala svých funkcí.

Lékařský odborový klub vzápětí vyzval kraj a vedení krajské nemocnice ke splnění několika požadavků: zajištění auditu hospodaření, odchod nového představenstva, zrušení akciové společnosti Karlovarské krajské nemocnice a její rozdělení zpět na tři bývalé okresní nemocnice v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Téměř tři sta lékařů tento týden oznámilo, že pokud podmínky nebudou splněny, jsou odhodláni podat výpověď. Více jak polovina z nich už výpovědi podepsala a dala je do tzv. advokátní úschovy. Krize pokračovala dnešní stávkou, kterou v úterý vyhlásil Lékařský odborový klub.

Hejtman Karlovarského kraje včera večer oznámil, že se s primáři dohodl a krize bude vyřešena. Pozdě večer z funkce odstoupila předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice doktorka Věra Procházková.

Předseda odborové organizace karlovarské nemocnice Filip Berger připouští, že stávka byla velmi nešťastná, avšak dodává: „K tomuto kroku jsme donuceni, protože způsob komunikace s Karlovarským krajem, naším majitelem a provozovatelem, o tom, jak bude nemocnice provozována, byl do této chvíle absolutně neuspokojivý. Proto jsme se museli uchýlit k veřejnému vzdoru.“ Lékaři se podle něj snaží majiteli sdělit, že takto nemocnici v dalším roce provozovat nelze.

Péče o pacienty nebyla ohrožena. Každý pacient, který potřeboval akutní péči, byl bezodkladně ošetřen. Veškerý personál byl na svém místě, ambulance zůstaly normálně obsazeny. Pacientům však bylo sděleno, že si na ošetření musejí hodinu počkat. To podle Bergera nemocní akceptovali a chodili až na devátou hodinu, tedy v době, když již stávka byla ukončena.