Hasiči nacvičovali zásah v ústeckém hotelu

Ústí nad Labem - Hasiči v Ústí nad Labem nacvičovali zásah při požáru v hotelu. Vysoký hotel zvolili úmyslně. Právě v takových budovách totiž bývá oheň nejnebezpečnější a evakuace lidí technicky nejsložitější.

 V centru města hoří hotel, v budově můžou být desítky lidí. Takové hlášení dostali krátce po desáté hodině ústečtí hasiči. První auta dojela na místo během několika minut. Podle scénáře hořelo v šestém patře hotelu, proto hasiči využili i žebřík, který je vysoký přes padesát metrů. Ten byl nezbytný pro evakuaci. „Nejdřív se musí zamezit šíření požáru, provést průzkum a evakuovat osoby. Prvotní je záchrana osob,“ popisuje zásah hasičů Jaroslav Vaněk z Hasičské záchranné služby Ústeckého kraje.

Do cvičení zasáhlo sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Zásah včetně ošetření zraněných a kontroly celého hotelu trval asi sedmdesát minut. Podle hasičů se obešel bez vážnějších problémů. „Nějaké chyby se samozřejmě vyskytly, ale od toho se tato technická cvičení provádějí,“ dodává Jaroslav Vaněk. „Ta cvičení jsou pro hasiče velmi důležitá, oni se seznamují se specifiky konkrétních budov,“ doplňuje ke smyslu cvičení mluvčí HZS Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Cvičení v sedmipatrovém hotelu připraví hasiče na podobné zásahy například v panelových domech. Právě tyto požáry patří k nejnebezpečnějším. „Panelové domy jsou konstruovány v minulém století, v šedesátých letech minulého století, takže tam ta požární bezpečnost není příliš zaručena,“ poukazuje na rizika panelových domů Jaroslav Vaněk.

Hasiči jsou v názoru na tato cvičení jednotní. Podobná cvičení jim pomáhají vyvarovat se chyb při ostrých zásazích.