Z nemocnice v Českých Budějovicích unikla data o pacientech

České Budějovice - Policie prošetřuje únik citlivých dat o pacientech z krajské nemocnice v Českých Budějovicích. Disky se jmény pacientů, rodnými čísly a snímky vyšetření objevil muž v koši v krajském městě. Nemocnici nyní hrozí za únik dat pokuta.

Únik dat se týká zdravotní dokumentace tří desítek pacientů. Na obalech jsou jejich jména, rodná čísla i stanovená diagnóza. Štítek obsahuje i označení ARO a rok 2002. Na discích jsou vedle jmen snímky z CT vyšetření. „Podle našeho názoru došlo k velice vážnému pochybení v oblasti nakládání s osobními údaji,“ je přesvědčen právník David Řezníček. „To je velký problém, protože všechny ty údaje jsou citlivé,“ připojuje se mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Jeden disk obsahuje konkrétní data i o Ivanu Mánkovi. Žije v domově důchodců v krajském městě. Případ ho šokoval. „Je to opravdu hrozné, protože se jedná o důvěrné materiály,“neskrývá obavy Ivan Mánek.
Disky byly zabalené v igelitové tašce a ležely v koši v lesoparku Stromovka. Ředitel nemocnice záznamy prohlédl a potvrdil, že jsou na nich data asi třiceti pacientů z tohoto zdravotnického zařízení. „Údaje jsou z nemocnice České Budějovice,“ potvrdil ředitel Břetislav Shon.

Zástupci nemocnice předpokládali, že tato dokumentace byla skartována. Před půl rokem vydali pokyn k její likvidaci přesně v době, kdy začala rekonstrukce oddělení. „Domníváme se, že musely být během stěhování zcizeny. Podáváme trestné oznámení na neznámého pachatele,“ říká ředitel Shon.

Disky dnes převzali policisté a začali prošetřovat, kdo pochybil a kdo citlivé záznamy vyhodil. „Budeme se tím zabývat jako podezřením z činu neoprávněného nakládání s osobními údaji,“
naznačuje vedoucí Obvodního oddělení policie v Českých Budějovicích Zdeněk Pfleger.

Případem se také začne zabývat i Úřad pro ochranu osobních údajů. Prověří, jak nemocnice chrání data. „Naše šetření se týká problému, jak byly dokumenty zabezpečeny,“ dodává Hana Štěpánková. 

Podle ředitele Břetislava Shona by se případ už neměl opakovat. Nemocnice přijala taková opatření, která zabrání úniku citlivých dat.