Ve Vesci dnes bude slavnostně otevřen nový lyžařský areál

Liberec - V Liberci dnes otevírají nový běžecký areál, který bude za dva roky sloužit při Mistrovství světa v klasickém lyžování. První zatěžkávací zkouškou projde v únoru, kdy se zde bude konat Světový pohár ve skiatlonu a ve sprintu.

Rekreační a sportovní lyžařský areál ve Vesci, který zabírá plochu asi 70 hektarů, leží na jihovýchodním okraji Liberce v nadmořské výšce zhruba 400 až 460 metrů. Většinou je tam podstatně méně sněhu, než v mnohem chladnějším okolí Bedřichova, kde se s tratěmi pro mistrovství světa původně počítalo. Vesec ale nakonec vyhrál díky výhodné poloze nedaleko od dálnice Liberec - Praha. Proto bylo potřeba kromě osvětlení tratě vybudovat i kvalitní zasněžovací systém.

V areálu je 10 kilometrů běžeckých tratí ve třech základních okruzích. Tratě ve Vesci vedou často stinnými místy a při oblevách by tam sníh tál mnohem pomaleji než na svazích, kam svítí slunce. Zajímavostí je několikakilometrový vyasfaltovaný okruh pro kolečkové brusle. „Kromě tratí bylo potřeba postavit celou řadu staveb, příjezdové komunikace a parkoviště,“ charakterizoval náměstek primátora Liberce Ondřej Červinka práce, které bylo nutné na areálu dodělat.

Podle sportovního ředitele organizačního výboru Michala Lamplota je lyžařská federace s přípravami spokojená. „Areál odpovídá všem standardům, FIS nemá výhrady, tlumočil Lamplot stanovisko lyžařské federace s tím, že tratě nejsou lehké a jejich obtížnost se projeví při delších závodech. Areál je v tuto chvíli v podstatě kompletní a může za tři měsíce přivítat první závodníky. “V průběhu první půlky listopadu budou ještě namontovaná sněhová děla, aby před prvním mrazem bylo možné zahájit technickou výrobu sněhu," dodal Lampold.