V Mladé Boleslavi jezdí v MHD zadarmo nejen senioři

Mladá Boleslav - Zadarmo městskou hromadnou dopravou budou v Mladé Boleslavi od února jezdit děti do patnácti let, senioři i lidi na mateřské nebo rodičovské dovolené. Lidé změnu vítají, někteří řidiči se ale bojí, že například školáci se budou vozit v autobusech bezdůvodně a dělat v nich nepořádek.

Důchodci jezdí mladoboleslavskou hromadnou dopravou každý den. Díky novému systému jízdného ušetří měsíčně asi 300 korun. Od února mohou totiž senioři nad 70 let jezdit městskými autobusy zcela zdarma. „Čtyři koruny platíme denně, tak 8 korun denně projezdíme a v sobotu a neděli dvacetikorunu,“ vypočítává náklady na jízdné mladoboleslavská seniorka.

Zdarma se v Mladé Boleslavi už za dvanáct dní svezou nově taky osoby na mateřské a rodičovské dovolené a děti do patnácti let. Zatímco například v Mostě mohou bez jízdenky cestovat jenom děti, které tam mají trvalé bydliště, v Mladé Boleslavi bude zvýhodnění platit pro školáky i z jiných měst a to celoročně. „Senioři se budou prokazovat občanským průkazem, děti průkazkou, která bude potvrzena školou a osoby na mateřské a rodičovské dovolené průkazem, který vydá magistrát,“ říká primátor města Raduan Nwelati.

Pro rodiče jednoho školáka znamená nový systém přes dva tisíce ušetřených korun ročně. Řidiči se ale bojí, že děti budou autobusy zneužívat. „Budou to odpoledne třeba trávit v autobuse, mám strach z toho, že tady bude velký nepořádek,“ obává se řidič autobusu. „Městská policie bude dohlížet nad tím, aby nebyly tyto výhody zneužívány, ale také bude dohlížet na pořádek,“ rozptyluje obavy řidičů MHD primátor. „Obtěžovat to bude lidi, kteří nedělají to, co mají,“ domnívá se ředitel městské policie v Mladé Boleslavi Tomáš Kypta.

Novou úpravou jízdného přijde mladoboleslavský dopravní podnik téměř o čtyři miliony korun. Ztrátu chce pokrýt efektivnějším využíváním reklamy na autobusech a zvýšením poplatků, které platí dopravci za autobusová stanoviště.