V Semilech probíhá výstava o čokoládě

Semily - Sladký život čokolády, aneb hořkosladký příběh této neřesti. Tak se jmenuje výstava v Muzeu a Pojizerské galerii v Semilech. Představuje kladné i stinné stránky této pochoutky. Málokdo například ví, že obsahuje složky, které působí proti kašli. Ve formě zábalu pak zvlhčuje a vyživuje pokožku.

„K vidění je zde kakaový bob – prapůvod čokolády, porcelán, ze kterého se čokoláda pila nebo obaly čokolád z 50. a 60. let,“ sdělila ředitelka Muzea a Pojizerské galerie Semily Iveta Mečířová. Horký čokoládový nápoj začali jako první vařit Mayové ve čtvrtém století. Uctívali tak bohy. Tehdejší nápoj se ale dnešní představě o čokoládě moc nepodobá.

Kurátorka výstavy Jarmila Kuželová vysvětlila, že Mayové do čokolády přidávali chilli, cibuli nebo pepř. Aztékové později povýšili čokoládové boby na platidlo. „Sloužily jako žold vojáků v armádě. Za 16 bobů mohli koupit králíka, za 100 otroka,“ dodala Jarmila Kuželová.

Čokoláda má ale také stinné stránky. V dobách minulých stála za mnoha vraždami. Je totiž ideální k maskování chuti jedu. Výstavu už navštívili téměř tři tisíce lidí, hořkosladký příběh čokolády v Muzeu a Pojizerské galerii v Semilech potrvá do 10. února.