Starostové se bouří proti telekomunikačnímu operátorovi

Jihočeský kraj – Jihočeští starostové se vzbouřili proti telekomunikačnímu operátorovi – společnosti Telefónica O2. Nelíbí se jim, že si firma účtuje za každé vyjádření o existenci sítí na pozemku vlastníka 300, respektive 600 korun. A to i tam, kde evidentně žádné sítě nejsou. Někde už uzavírání smluv s Telefónikou pozastavili. Ta argumentuje tím, že poplatek kryje pouze její náklady.

„Vyzýváme všechna města a obce v České republice, aby do vyřešení vzniklé situace nevycházela společnosti Telefónica O2 vstříc v žádné záležitosti, jako je třeba zřízení věcných břemen, pronájem pozemků, budov, stožárů či věží pro vysílače apod.“ To je doslovná citace z prohlášení Svazu měst a obcí Jihočeského kraje. A některá města se jím už začala řídit. Starosta Třeboně Jan Váňa prohlašuje: „My jsme na základě toho nepodepsali smlouvu na nájem vodárenské věže pro vysílače.“ Předseda Svazu měst a obcí Jihočeského kraje Pavel Vondrys dodává: „Pokud uložili sítě do pozemku měst a obcí a mají je tam zdarma uložené a pomocí těchto sítí poskytují službu, kterou zpoplatňují, neměli by dále vyžadovat další poplatky za to, že poskytnou informaci o tom, kde se ty sítě nacházejí.“ Poplatek tři nebo šest set korun se týká velké většiny stavebních řízení. Vedoucí stavebního úřadu Strakonice Jaromír Zeman vypočítává: „Úhrn poplatků od stavebníků by za celý rok činil zhruba milion.“

Telefónica 02 argumentuje tím, že poplatek kryje pouze náklady, které s vyřízením žádosti má. Situace se vyostřila koncem týdne. První kolo jednání žádný výsledek nepřineslo. Mluvčí Telefónica O2 Czech Republic Martin Žabka se starosty nesouhlasí: „Bojkot považujeme za nesmyslný, protože po celou dobu jednáme.“ Jak dlouho může bojkot telekomunikačního operátora trvat, představitelé Svazu obcí a měst Jihočeského kraje neupřesnili.

Všichni oslovení starostové ale chtějí vydržet až do chvíle, kdy operátor kritizovaný poplatek zruší. Obrátit se chtějí například i na antimonopolní úřad.