Vysoké Mýto „mění“ odpad na energii

Vysoké Mýto - Ve Vysokém Mýtě uvádějí do provozu novou fermentační stanici. O unikátním projektu na výrobu elektřiny z bioplynu začalo město uvažovat před pěti lety. Výstavbu zařízení za 68 milionů korun ale nejprve zkomplikovalo opakované výběrové řízení. Spuštění zkušebního provozu se teď navíc pozdrželo kvůli zapojení elektroměrů.

Jak ekologicky zpracovat odpad z domácností, od potravinářských výrobců nebo z místních jatek. Odpovědí na tuto otázku se pro Vysoké Mýto stala fermentační stanice. „Je to investice za 68 milionů korun. Ty peníze šly ze tří zdrojů: přispělo město, evropské fondy a vzali jsme si půjčku ze Státního fondu životního prostředí,“ popisuje financování starosta Vysokého Mýta Martin Krejza.

Nákladný projekt provázelo opakované výběrové řízení a poté vyřazení nejlevnější nabídky ze soutěže kvůli formální chybě. Původně se jednotky měly rozběhnout vloni v listopadu. Na zkušební provoz se ale stále čeká. „Nejdelší prodleva byla způsobena přístupem elektrárenské společnosti, které dlouho trvalo namontování hlavního jističe a elektroměru. Z naší strany bylo vše připraveno už někdy v polovině prosince,“ říká starosta Krejza. „Z naší strany došlo k připojení v zákonných lhůtách, tj. do třiceti dnů, a do pěti dnů po uzavření smlouvy o připojení bylo místo osazeno měřícím zařízením,“ brání se mluvčí ČEZ Hradec Králové Šárka Beránková.

Fermentační stanice má ročně zpracovat šest až sedm tisíc tun materiálu. „Stanice má osazeno 2 x 160 kilowat elektrických výkonů, takže v ideálním případě budeme vyrábět tři sta dvacet kilowat energie do sítě,“ vypočítává výkon stanice její vedoucí Josef Tupec.

Prodejem elektřiny by město mohlo ročně získat kolem tří milionů korun. Na otázku, zda fermentační stanice nebude lidi v okolí obtěžovat nepříjemným zápachem, provozovatelé odpovídají, že nikoli. Opírají se přitom o zkušenosti a názory odborných firem.