Na Táborsku inspektoři řeší porušení zákona o odpadech

Tábor - Porušení zákona o odpadech řeší inspektoři České inspekce životního prostředí na jihu Čech. Táborská firma na pronajatém pozemku v Malšicích vykupovala a shromažďovala odpady v rozporu s povolením Krajského úřadu Jihočeského kraje. Teď musí zaplatit 750tisícovou pokutu. Na nezákonné nakládání s odpady na pronajatém pozemku poukazovali obyvatelé Malšic už několikrát. Až teď jim inspektoři životního prostředí jim dali za pravdu - firma porušila zákon o odpadech.

Ředitel České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích Jiří Rypáček poukázal, že firma porušila povolení, které ji vydal správní orgán, tím, že skladovala odpady nebezpečné. Ivana Awwadová, tisková mluvčí České inspekce životního prostředí v Praze dodala, že hrozil únik či vyluhování látek do vod povrchových a dokonce i do vod podzemních.

Společnost, která se odpady zabývá, už několik let kontrolovala Česká inspekce životního prostředí opakovaně. Jiří Rypáček potvrdil, že firma nejen že neodstranila ten závadný stav, ale naopak ho ještě zhoršila. Starostka Malšic Miloslava Šebková projevila radost, že se o to inspekce zajímá. Firma dostala od inspekce pokutu tři čtvrtě milionu korun. Nepomohlo ani odvolání na ministerstvo životního prostředí - to dalo inspektorům za pravdu.

„Teď zvažujeme, zda podáme nějaké odvolání nebo žalobu, nebo zda se spokojíme s tou pokutou,“ sdělil Majitel firmy Aston z Tábora Radek Kosobud. Problémy s podobnou skládkou řeší i v Bítově na Táborsku. Zlikvidovat jí měla v průběhu letošního ledna firma, která jí vlastnila. Ta ale zanikla. Likvidaci teď bude muset zajistit obec. Loni udělili inspektoři za porušení zákona o odpadech pokuty přes 63 miliony korun. Letos se částka blíží už k deseti milionům.