Nekonečný příběh pardubického letiště

Pardubice - V Pardubicích se znovu komplikuje výstavba nového letištního terminálu. Jednání se zahraničním investorem, který měl o spolupráci zájem, zkrachovalo. Přestavba odbavovací haly je přitom pro město i kraj prioritou.

Nekonečný příběh připomíná hledání investora pro pardubické civilní letiště. Ze šesti firem zbyli dva vážní uchazeči. Ruská společnost, která byla pro město i kraj horkým favoritem, náhle oznámila, že nemá zájem. „Společnost AZA Trade ukončila svoje další jednání o možném investorství na pardubickém letišti,“ potvrzuje smutnou skutečnost vedoucí kanceláře primátora Pardubic Michal Zítko. „Je nepříjemné, že nevyužijeme takového silného investora. My jsme nicméně počítali s tzv. záložní variantou, kdy projekt terminálu bude realizovat město a Pardubický kraj jako akcionáři sami,“ říká primátor Pardubic Jaroslav Deml.

Terminál za stovky milionů korun přitom patří mezi priority města i kraje. Společně chtějí hledat možnosti, jak na rozvoj letiště sehnat peníze a oslovit další případné investory. „Co nejdříve musíme postavit nový terminál a odbavovací halu. To je i podmínka v rámci schengenského prostoru, abychom nepřišli o statut mezinárodního letiště,“ podtrhuje vážnost situace náměstek pardubického hejtmana Ivo Toman.

Nový terminál je vzhledem ke stávající kapacitě letiště nutností. Shodují se na tom i zástupci opozice s tím, že rozhodnutí ruského investora situaci značně komplikuje. „To je velmi špatná zpráva, protože rozvoj pardubického letiště je významný pro ekonomický rozvoj celého kraje,“ hodnotí vzniklou situaci opoziční pardubický poslanec Radko Martínek z ČSSD. Jeho komunistický kolega Václav Snopek je k celému projektu skeptičtější. „Myslím si, že město ani kraj v tuto chvíli na to nemají. Budou to možná peníze ještě větší, a ten vstup toho strategického partnera by byl asi žádoucí,“ tvrdí.

Jakým směrem se budou ubírat další jednání o terminálu ukáže nadcházející zasedání představenstva společnosti, která letiště provozuje.