Kolem 300 studentů žádalo odvolání ředitelky pražské zdravotní školy

Praha - Zhruba tři stovky studentek a studentů Vyšší a Střední zdravotnické školy na pražském Alšově nábřeží dnes demonstrovaly proti vedení školy. Chtějí, aby byla odvolána její ředitelka Jitka Němcová. Část studentů jí vytýká mimo jiné to, že před polovinou školního roku propouští pedagogy. Situace ve škole je prý špatná.

Žáci pískali, někteří si donesli i řehtačky. Na transparentech měli například nápisy „Tudy cesta nevede, zkuste to u JZD“, „Uvolněte křesla, morálka tu klesla“ a „Neděkujeme, odejděte“. Studenti skandovali hesla „Chceme důvěru“ a „Kdo neskáče fandí jitce“.
Podle jedné ze studentek a pořadatelky protestu Jaroslavy Dobiášovské ve škole vládne neúnosná atmosféra. „Ta škola byla kdysi prestižní a vyhlášená. Momentálně, co tady úřaduje paní ředitelka, což jsou asi dva roky, tak ta škola jde ke dnu. Momentálně ji studenti přezdívají škola strachu, atmosféra dopadá na profesory, čímž dopadá i na nás,“ řekla.
Podle nespokojených studentek, které na demonstraci vystoupily, jsou ve škole špatné a napjaté vztahy, ruší se kroužky. Na akci byli i někteří učitelé, podle nichž souhlasí s požadavky studentů tři čtvrtiny pedagogů.
Studenti chtěli, aby se k situaci vyjádřila i Němcová. Ředitelka ale měla ve škole inspekci. Najala si prý právníka a vchod do školy hlídala ochranka. Když chtěli žáci asi po hodině dovnitř, příslušníci ochranky je tam nechtěli vpustit.
Magistrát má na ředitelku celou složku stížností i petici za její odvolání, kterou podepsalo asi 330 studentů. Podle primátorovy náměstkyně Marie Kousalíkové však radní Němcovou odvolat nemohou. Důvody stanoví školský zákon, ani jeden není naplněn. Náměstkyně Němcové navrhla, aby odstoupila, což ředitelka odmítla. Kousalíková nyní chce, aby spory do konce února vyřešila.
Krize vyvrcholila, když se školník údajně dostal do fyzického konfliktu se dvěma studentkami, které se loučily s učitelem, jemuž ředitelka neprodloužila smlouvu. Podle nespokojených studentů se od incidentu atmosféra ve škole ještě zhoršila.