Obce na Mariánskolázeňsku odmítají vyšší platby za žáky

Mariánské lázně - Mariánskolázeňská radnice je ve sporu s většinou okolních vesnic. Jejich starostové se bouří proti zvyšování plateb za žáky, kteří z vesnic dojíždějí do městských škol. říkají, že v nich platí i jiné, než zákonem dané neinvestiční náklady na provoz.

V Mnichově se čtyřmi sty obyvateli a třiadvaceti školáky vyvolala bouři faktura, kterou jim mariánskolázeňská radnice poslala za loňský rok. „Za školní rok 2005-6 jsme platili 212 000 korun. za minulý školní rok jsme platili o 154 000 korun víc,“ rozčiluje se starosta Mnichova Jiří Křenčil.„Daňová výtěžnost na jednoho občana naší obce je cca 4 000 korun. A za žáka jenom za školné zaplatíme přes 11 000 korun. takže nemáme na to a nemáme jiné zdroje,“ přidává se starosta Zádubu- Závišína Jiří Nešpor. 

Starostové vesnic se pozastavují hlavně nad tím, že každá z mariánskolázeňských škol vykazuje jiný příspěvek na provoz. Škola Komenského chce 417 korun za žáka měsíčně. škola v Ušovicích 1235 korun a škola Sever v Ruské ulici dokonce 1661 korun měsíčně. „Je třeba vidět, že je to podle stavu různých objektů, v nichž se školy nacházejí. v některých z těch zařízení došlo k velkým opravám, byly tam havárie vody a došlo k vytopení celých pater,“ vysvětluje starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král.

Zzdůvodňující dopis, který přišel z jedné školy na radnici v mnichově, ale přiznává započtení mimořádných oprav. „Nám se zdá, že je nemorální chtít po nás, abychom jim financovali výměnu oken, opravu dlažby, schodišť a podobně,“ je přesvědčen Jiří Křenčil. „Zhodnocování budov bych já nepovažovala za provozní náklady,“ dodává starostka Drmoulu Vladislava Chaloupková.

Některé vesnice již delší dobu odmítají neustále narůstající neinvestiční náklady na žáka platit a mají vůči mariánskolázeňské radnici statisícové dluhy. starosta Král jim kvůli tomu hrozí žalobami.