Drůbežáři na Ústeckoorlicku dostali odškodnění

Pardubice - Šedesát milionů korun jako náhradu škody dostali chovatelé drůbeže na Ústeckoorlicku, kde loni v létě propukla nákaza ptačí chřipky. Většina lidí, kteří přišli o domácí zvířata, obnovila své chovy. Stejně tak i provoz na postižených velkofarmách se vrátil do normálu. Obce ale zatím stále čekají na peníze, ze kterých zaplatí opravu silnic poničených těžkou technikou.

Na farmy velkochovatelů i soukromé dvorky se po zrušení mimořádných veterinárních opatření vrátil život. Lidé v Tisové, Noříně, Netřebech a Kosoříně si za peníze od státu koupili novou drůbež. „Měli jsme patnáct slepic, které nám vzali. Teď jich máme zase patnáct,“ uvádí paní Cecílie Kaiserlíková z Nořína.
      
Na dvacet milionů korun vyčíslil ztráty ředitel družstva v Zálší. Kvůli viru H5N1 se na farmách utratily všechny slepice a krůty. „Všechny provozovny, kde se vyskytla ptačí chřipka u kuřat, jsou plné. Probíhá tam turnusový výkrm. U krůt jedeme na dvě třetiny,“ popisuje současnou situaci na farmě předseda představenstva Zemědělského obchodního družstva Zálší František Bartoš. 

Kvůli ptačí chřipce se zlikvidovalo téměř 200 tisíc kusů drůbeže. Někdejší ohniska nákazy jsou stále pod dohledem veterinářů. „Po naskladnění všech těch velkochovů situaci dále monitorujeme,“ potvrzuje Radek Axmann z Krajské veterinární správy Pardubického kraje. 

Nedořešené zatím zůstávají opravy silnic poničených těžkou technikou. Tyto škody stát podle starostů zaplatit odmítá. Pomoc přislíbil Pardubický kraj. „Máme připraveny peníze v rozpočtu, které obcím poskytneme a během dvou měsíců to vyřešíme,“ slibuje pardubický radní Petr Šilar. „Čekáme na vyjádření ministerstva, protože jsme se odvolali kvůli rozhodnutí, že za ty výtluky a opravy nic nedostaneme,“ podotkl starosta Zálší Stanislav Kuthan.

Likvidace drůbeže nakažené ptačí chřipkou zaměstnala stovky profesionálů Podle vedení Pardubického kraje se nyní pracuje na manuálu, který by do budoucna určoval kroky pro řešení podobné situace.