Soud potrestal zkorumpované úředníky na rychnovské radnici

Hradec Králové - Odvolací soud v Hradci Králové definitivně potrestal tři úředníky z Rychnova nad Kněžnou za zneužití pravomoci veřejného činitele. Soud potvrdil, že trojice úředníků odboru dopravy svévolně a nezákonně zmírňovala tresty prominentním řidičům. Čeká je propuštění ze státní správy a peněžitý trest.

„Pana hraběte uděláme se slevou,“ byla věta vedoucího odboru na rychnovské radnici Jana Ledviny, která stojí na začátku celé korupční kauzy. Majitel místního zámku Jan Kolowrat Krakovský díky Ledvinově rozhodnutí nemusel za řízení v opilosti ani odevzdat řidičský průkaz. Nebyl to však zdaleka jediný případ.

Za toto korupční chování odvolací krajský soud v Hradci Králové úředníkům ještě zpřísnil původní tresty udělené okresním soudem v Rychnově. Vedoucí odboru Ledvina musí zaplatit 100.000 korun a pět let nemůže pracovat ve státní správě. Petr Slezák dostal desetiměsíční podmíněný trest a dva roky zákazu činnosti a Marián Habány šestiměsíční trest.

Důkazy o trestné činnosti na rychnovské radnici získali policisté po 14 měsících odposlechů úředníků a jejich kanceláří. Obhájci obžalovaných si chtějí stěžovat u ústavního soudu. Tvrdí, že odposlechy byly povolené v souvislosti s vyšetřováním jiné trestné činnosti, a tudíž policie získala důkazy nezákonně.