Tisíce lidí dnes v Brně obdivovaly automobilové veterány

Brno - Rekordních 4000 milovníků veteránů navštívilo dnes tradiční Podzimní motortechnu na brněnském výstavišti. Scházejí se na ní především majitelé historických vozidel, kteří na akci mohou sehnat náhradní díly. Přicházejí ale i další nadšenci. Pro ně se koná výstava veteránů, kterých si zde letos mohli prohlédnout celou stovku.

Motortechna začínala v 80. letech jako akce, na níž se scházelo několik málo nadšenců opravujících svá stará auta, řekl dnes ČTK její pořadatel Lubomír Slavíček. Před pěti lety ale museli pořadatelé ze stadionu v Brně-Lesné přesídlit kvůli nedostatku místa na výstaviště. Nyní již na akci přijíždějí motorističtí fandové i z Rakouska, Slovinska nebo Polska.

Dnes mělo na výstavišti stánky 450 prodejců. Na motortechně je k dostání vše, co si majitel veterána umí představit. Dokonce se na ní prezentují firmy, které prodávají vraky starých aut, a společnosti, jež jsou schopny z nich udělat nablýskané ozdoby silnic. Cena rekonstrukce se může vyšplhat na milion korun.

Kromě mnoha strojů značek Aero, Praga, Škoda, Walter nebo Zbrojovka Brno byla na výstavišti k vidění rarita z Anglie třicátých let - stroj Sunbean nebo kapotovaný motocykl Dálník, který se začal vyrábět před 30 lety.

Akci zpestřila expozice věnovaná prvorepublikovému československému četnictvu a jeho strojům.