Starostové jednají s ministerstvem obrany o cyklostezce přes Brdy

Praha - Starostové brdských obcí jednají s ministerstvem obrany o páteřní cyklostezce vedoucí vojenským újezdem. Trasu již příznivci cyklistiky využívají a starostové ji chtějí "legalizovat". Sporným bodem je zejména oblast Padrťských rybníků, kde se vyskytuje armádní munice. Podle starosty Věšína na Příbramsku Pavla Hutra se však již starostové dohodli se zástupci ministerstva na některých sporných věcech. Otázkou je, jak se k navrhovanému řešení postaví vedení resortu, řekl dnes Hutr ČTK.

Podle něj by mohla být zpřístupněna hráz Hořejšího padrťského rybníka od lesní boudy Václavka. „Vede tam lesní cesta k hrázi, pokračovalo by se po asfaltové cestě do Trokavce,“ uvedl starosta. Naopak hráz Dolejšího padrťského rybníka je součástí dopadové plochy a armáda by podle Hutra lidem nemohla zaručit bezpečnost.


Trasa pro cyklisty by vycházela z Obecnice na Příbramsku a vedla nejprve po asfaltové cestě k Pilské a Lázské nádrži. Odtud by pokračovala do Lázu, Nepomuku, na Červený vrch, do Teslín a přes hráz Hořejšího padrťského rybníku do Trokavce.


„Co si budeme povídat - ta cyklostezka už tam dneska je, jenom není veřejně prezentována. Ti lidé, co jezdí do Brd, se tam pohybují stejně. Spíš by to dostalo formální ráz,“ podotkl Hutr.


Část obcí v Brdech chce jako kompenzaci za případné umístění americké radarové stanice mimo jiné navrácení historického majetku na území újezdu či možnost hospodařit v lesích v okrajových částech, které armáda bezprostředně nevyužívá. Podle starosty Rožmitálu pod Třemšínem Josefa Vondráška některé obce řeší také případný pronájem lesů. „To bude asi složitější - že by si obce pronajaly lesy, to Vojenské lesy asi těžko dovolí, taky musejí z něčeho žít,“ podotkl Vondrášek.


O možnosti postavit v Brdech protiraketový radar se zatím stále jedná. Protiraketový systém má chránit USA a Evropu proti případné raketě vystřelené například z Íránu či jiných rizikových zemí. Většina Čechů přitom podle průzkumů není záměru Američanů nakloněna. Kabinet již také zřídil komisi, která má brdským obcím pomoci s financováním investičních projektů v zanedbávaném regionu. Obce mají získat hlavně novou infrastrukturu, a to i v případě, že USA nakonec radarovou základnu u Míšova na Plzeňsku nevybudují