Na Chrudimsku začíná sezona masopustních průvodů

Veselý Kopec (Chrudimsko) - O víkendu se objeví na Chrudimsku první masopustní maškary. Masopustní veselice budou zahájeny v sobotu dopoledne ve skanzenu Veselý kopec, následující víkendy se přidají další obce v regionu. Obyčej obchůzek je na vesnicích stále živý, zvláště na Hlinecku se udržuje v tradiční podobě již od 19. století, uvedla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. "Návštěvníci na Veselém kopci uvidí tradiční masky: strakatého, ženušku, turky, slaměné, rasa s kobylkou, kominíky i židy. Během obchůzky se však musí připravit i na nejrůznější žerty masek, ke kterým například odpradávna patří i pomazání obličeje zvláštním mazadlem," řekla Vojancová.

Zejména v okolí Hlinska mají obchůzky tradiční ráz. V obcích Vortová, Studnice, Hamry a místní části Hlinska Blatno jsou k vidění masky, které si udržují stejnou podobu po dlouhá desetiletí a oblékají si je pouze muži.
„V jiných obcích se v průvodu objevují také ženy a masky jsou novodobější, objevuje se fotograf, bar s obsluhou, řezník, vojáci. Celá obchůzka má spíše karnevalový ráz,“ řekla Vojancová.


Masopustní rej lze na Chrudimsku navštívit také v místních částech Skutče Radčicích a Zbožnově, Včelákově, Prosetíně, Předhradí, Stanu, Vítanově. Například v Radčicích se každoročně vydává na obchůzku po vesnici 40 až 60 masek, řekl ČTK Václav Sodomka z TJ Radčice.


„Masky máme tradiční, ale průvodu se u nás účastní i ženy. Filmové záběry máme již ze 60. let,“ řekl Sodomka, který si každoročně obléká jednu z masek přibližně tři desítky let.


Masopust je období, které začíná 7. ledna po svátku Tří králů a končí šest týdnů před velikonočním půstem. Letos konec masopustu připadá na 5. února.


„Období je ve znamení zabijaček, zábav, tanečních rejů a v jeho závěru se koná masopustní obchůzka, která je v různé podobě typická po celé Evropě. U nás předznamenává jarní obyčeje, je zvykem z minulosti, který měl zajistit plodnost a bohatost úrody. I dnes se trhají z masky slaměného stébla slámy a dávají se husám, aby dobře rostla housata,“ řekla Vojancová.