V Litvínově a v Mostě začaly kontroly výtahů

Litvínov - Kontroly stovek výtahů začaly v Litvínově a v Mostě. Bytové družstvo je nařídilo po nedělním zřícení výtahu v panelovém domě v litvínovské části Janov. Odborníci také zjišťují, proč se výtah zřítil až na dno šachty. Zatím není jasné, proč se výtah zřítil. Zkoušky však potvrdily, že podobný problém se objevil i v dalších domech.

Technologická chyba. To byla pravděpodobně příčina pádu výtahu na litvínovském sídlišti Janov. Betonové protizávaží se utrhlo kvůli vadným šroubům. Zatím ale není jasné, proč se výtah zřítil na dno šachty, původně ho totiž zřejmě zachytily brzdy v mezipatře. To potvrdily i dnešní zkoušky, výtah se bez protizávaží zastavil. Majitel firmy spravující výtahy Jiří Hasman má jistotu: „Vyhověly všechny zkoušky, které jsme dělali.“ Také ředitel SBD Krušnohor František Ryba si věří: „Jsme přesvědčeni, že výtah se zastavil mezi druhým a třetím patrem díky bezpečnostním brzdám, které tam jsou. Někdo to musel odbrzdit, ten výtah spadl až potom.“ Jiří Hasman dodává: „Vylučuji, že by ten výtah padal volným pádem.“ Nájemníci domu jim však nevěří: „Každý, kdo tady byl, tvrdí, že se ozvala jedna rána a výtah byl dole. Byla to divná rána, taková nezvyklá.“

Bytové družstvo Krušnohor, kterému panelák patří, nařídilo kvůli havárii kontroly výtahů ve všech domech, které spravuje. V Mostě a Litvínově jich je téměř 600. A podobný problém se objevil i jinde. Specializovaná firma proto výtahy zabezpečuje ještě upevňovacími pásy. Ředitel Ryba vysvětluje: „Několik výtahů na sídlišti v Janově bylo zřejmě z jedné dodávky před třiceti lety a to se projevilo.“ Majitel firmy spravující výtahy Hasman doplňuje: „Všude se to muselo opásat tím zabezpečením. To jsme už udělali.“ Muž, se kterým se výtah zřítil, zůstává v péči ústecké nemocnice. Z náročných operací se bude zotavovat několik měsíců. Bytové družstvo ho chce odškodnit.

Případ dál vyšetřuje i policie, žádné obvinění zatím nepadlo.