Šéf brněnského studia ČT Burian odmítl výzvu k odstoupení

Brno - Nový šéf brněnského studia České televize Karel Burian odmítl rezignovat na svoji funkci. Dva týdny po nástupu na post ředitele jej k tomu vyzývá 24 osobností brněnské kultury - umělci, vědci a šéfové prestižních institucí. Jmenování Buriana považují za "nepochopitelné selhání". Burian se podle nich neosvědčil již při svém působení ve funkci šéfa zpravodajství brněnského studia, když údajně ovlivňoval obsah zpráv. Výzvu a seznam signatářů zveřejnil v noci na dnešek člen Rady ČT Jiří Voráč.

„Těžko mohu reagovat na něco, o čem jsem nebyl informován. Jinými slovy, mně nikdo žádnou výzvu nedoručil,“ reagoval Burian na dotaz ČT24. Výzvu ke svému odstoupení považuje za snahu o destabilizaci studia a o cílené odvádění pozornosti od důležitých úkolů. „Funkci jsem přijal s plnou odpovědností za brněnské televizní studio. Jeho rozvoj je mojí prioritou,“ dodává Burian.

Signatáři výzvy řediteli oponují: „Televize veřejné služby placená občany musí dbát své důvěryhodnosti a dodržování etických standardů. Jmenování Karla Buriana do funkce ředitele škodí pověsti ČT a jejího brněnského studia, stejně jako pověsti města Brna a regionu. Prvním a nezbytným krokem k řešením situace je odstoupení Karla Buriana z funkce.“ Výzva také připomíná interní kontrolu a externí audit, po kterých musel Burian v roce 2001 z televize odejít.

Burian zatím na dotazy, zda pro něj minulost nepředstavuje ve funkci šéfa studia zátěž, neodpovídal. „K minulosti se vracet nechci a o budoucnosti se budu bavit, až se detailně seznámím s chodem studia,“ vzkázal nedávno novinářům.

Výzvu k odstoupení podle Voráčova seznamu podepsali například rektor JAMU Václav Cejpek, ředitel Filharmonie Brno David Mareček, ředitel Moravské galerie Marek Pokorný, šéf Domu umění Rostislav Koryčánek, umělecký šéf Divadla Husa na provázku Vladimír Morávek, šéf činohry Národního divadla Brno Zdeněk Plachý a ředitel Centra experimentálního divadla Petr Oslzlý. Mezi signatáři jsou též literáti Jiří Kratochvil a Jiří Kuběna, režisér Jan Antonín Pitínský, skladatel Martin Dohnal a několik současných i emeritních vysokoškolských učitelů z různých oborů.
Třiapadesátiletý Burian uspěl ve výběrovém řízení. Rada ČT jej jmenovala 19. prosince. Přišel na místo, které uvolnil Vladimír Karmazín, nynější provozní ředitel celé České televize.

Burian vystudoval produkci na FAMU, v televizi působil v letech 1973 až 2001. Pak stál u zrodu rádia Petrov a vedl zpravodajství Regionální televizní agentury. Kritici mu vyčítali údajnou tendenčnost některých reportáží připravovaných v době, kdy pracoval jako šéf zpravodajství České televize.

„Musel z této funkce s ostudou odejít pro vážné profesní a morální selhání. Podle nálezů interní kontroly i externího auditu z let 2000 a 2001 docházelo pod jeho vedením k manipulaci se zpravodajstvím ve prospěch některých politických a podnikatelských subjektů,“ stojí ve výzvě k odstoupení.

Není to poprvé, kdy se část brněnské kulturní sféry postavila proti hlavě místního studia ČT. Neustálé kritice čelil dlouholetý šéf Zdeněk Drahoš. Byl odvolán v roce 2003 po desetiletém působení.