Pardubický letištní terminál bude zatím vznikat bez investora

Pardubice - Jednání s investory, kteří by znásobili přepravní kapacitu letiště v Pardubicích, po několika měsících ztroskotala. Přípravu stavby nového terminálu chtějí Pardubice a Pardubický kraj zatím připravovat vlastními silami. Informoval o tom vedoucí odboru kanceláře magistrátu Michal Zitko.

Původně se zajímalo o investici šest firem, nakonec zbyly dvě. „Americké konsorcium ODien/Dexia nenabídlo výhodné podmínky, ruská firma AZA Trade od záměru ustoupila,“ řekl Jan Andrlík, ředitel společnosti East Bohemian Airport, která letiště provozuje.

Jako jeden z důvodů svého rozhodnutí společnost AZA Trade uvedla údajné limitující možnosti rozvoje pardubického letiště, dodal primátor Jaroslav Deml.

„My jsme vždy hovořili i o jakési záložní variantě, tedy uskutečňování výstavby terminálu vlastními silami. Proto také běží investiční příprava této stavby, která umožní, aby akcionáři EBA vybudovali nový terminál mezinárodního regionálního letiště podle strategických a rozvojových dokumentů města a kraje,“ řekl Deml.

Kapacita letiště přestává stačit zájmu cestujících, loni přepravilo rekordních 93.000 pasažérů. Přestavba terminálu s kapacitou 250.000 až 600.000 lidí přijde na 800 milionů až 900 milionů korun. Z jakých zdrojů chce kraj a krajské město čerpat, není ještě jisté.

„V úvahu připadá kombinace úvěru, evropských či národních dotačních titulů a možná bude třeba i příspěvek z rozpočtu města a kraje. Vyloučit dopředu nemůžeme ani variantu případného dodavatelského úvěru,“ řekl Deml.

Případný investor by se mohl zapojit i v průběhu výstavby terminálu. „O tom, kdy a jakou formou bude v následujících měsících strategický partner vybírán, budeme na úrovni představenstva EBA a města a kraje společně teprve jednat,“ řekl první náměstek hejtmana Roman Línek.

Mezi šesti zájemci, kteří postupně vypadli, byl i korejský zájemce Korea Investment & Securities Company, britská AMP Capital Investors a rakousko-německo-slovenská firma Meinl Airports International. Posledním zájemcem byl irský investor, který se však po první poptávce již znovu neozval. Podobně neúspěšná jednání vedlo i minulé vedení radnice.

Investoři hovořili nejen o rozšíření terminálu, AZA Trade a Odien/Dexia chtěli v Pardubicích investovat dalších pět miliard korun do další infrastruktury. Uvažovalo se například o kongresovém centru, hotelu nebo o výcvikovém středisku pro civilní letectví.