Helenka Nalezená z Pelhřimova stále čeká na adopci

Pelhřimov - Holčička, kterou před více než čtyřmi měsíci našli odloženou na záchodcích pelhřimovské nemocnice, stále ještě čeká na adopci. Za vším je podle lékařů zbytečná liknavost úředníků. Vendelín Čtvrtek z Prahy odhozený v kontejneru našel své adoptivní rodiče za necelých šest týdnů. Helenka Nalezená z Pelhřimova, kterou našli na záchodcích pelhřimovské nemocnice 23. září, čeká do dneška na adoptivní rodiče.

Podle primáře dětského oddělení Nemocnice Pelhřimov Stanislava Houšťka je to dáno liknavostí a nedůsledností, protože v tomto období hraje čas velkou roli. „Samozřejmě je nejlepší pro dítě, aby bylo co nejdřív v rodině, ale každý případ je jiný a někdy to nejde tak rychle, ale víc vám k tomu neřeknu,“ sdělila Jana Sládková, vedoucí odboru sociálních věcí z Městského úřadu Pelhřimov.

Úřednice pelhřimovské sociálky, kde se administrativa protáhla na 4 měsíce, liknavost odmítají. Zdržení zdůvodňují tím, že policie našla biologickou matku, 21letou ženu z Pelhřimova, která holčičku na záchodcích odložila. Mluvčí Policie ČR v Pelhřimově Lubomír Vacek vysvětlil, že důvodem konání ženy byla její neutěšená sociální situace, nebylo zjištěno spáchání trestného činu a věc byla odložena.

„Domnívám se, že v okamžiku, kdy policie případ odložila, mělo být řešeno umístění Helenky do náhradní rodiny,“ dodal Stanislav Houšťek. Lékaři i psychologové se shodují, že každý den, kdy musí malé miminko čekat v ústavu na nové rodiče, je obrovskou ztrátou. Nejrychleji se vyvíjí psychika dítěte a utvářejí se sociální vazby. Spis malé Helenky se ale z Pelhřimova dostal na stůl krajským úředníkům až 18. ledna.

Mluvčí krajského úřadu Vysočiny Jitka Svatošová ujistila, že do tří dnů vytipovali nové rodiče. Helenka Nalezená přebývá ještě stále v dětském centru Jihlava, úřednice ale slibují, že už je jen otázkou několika málo dnů a bude mít nové rodiče.