Krajský soud zamítl stížnost odsouzeného Vocáska kvůli propuštění

Ostrava/Mírov (Šumpersko) - Doživotně odsouzený vězeň Zdeněk Vocásek, který si odpykává trest v mírovské věznici, zůstane za mřížemi. Ostravský krajský soud zamítl v neveřejném jednání jeho stížnost proti rozhodnutí šumperského okresního soudu, který vězně odmítl podmíněně propustit. Vocásek, který byl v České republice prvním doživotním vězněm, jenž mohl o propuštění požádat, může soud o tento krok požádat znovu za rok. Za komunismu byl Vocásek odsouzen za dvojnásobnou vraždu k trestu smrti, po roce 1989 mu byl trest změněn na doživotí.

„Krajský soud stížnost pana Vocáska proti usnesení okresního soudu, kterým byla zamítnuta žádost odsouzeného o podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, zamítl,“ řekla mluvčí ostravského krajského soudu Sabina Mudříková. Podotkla, že soud takto rozhodl již v prosinci loňského roku. Jednání však bylo neveřejné, ČTK se tuto informaci dozvěděla dnes.

Vocáskova obhájkyně Klára Slámová řekla, že se dal krok krajského soudu očekávat. „Asi ještě budeme zkoušet ústavní stížnost. Je však jasné, že poprvé ven nikoho nepouštějí,“ uvedla Slámová. Podotkla, že o propuštění Vocásek zřejmě požádá hned v nejbližším možném termínu, tedy po roce. „Když tam ta šance je, pana Vocáska to nic nestojí, zcela jistě to zkusí,“ doplnila obhájkyně.

Šumperský okresní soudce žádost odsouzeného zamítl na začátku října. Soud se tehdy konal přímo za branami jedné z nejpřísnějších věznic v zemi, v Mírově na Šumpersku. Soudce uvedl, že Vocásek dosud nemá takové předpoklady, aby byl zařazen do normálního života. „I znalec tuto prognózu nevidí příliš růžově. Z teoretických úvah vycházet nemůžeme,“ uvedl tehdy předseda senátu Lubomír Kozák. Vocáskovi při rozhodování soudu ztížilo pozici i to, že se po celou dobu výkonu trestu nechoval řádně a na svědomí má kázeňské prohřešky. I proto mu již soud dříve zamítl žádost zařazení do mírnějšího typu věznice.

Vocásek tehdy uvedl, že rozhodnutí soudu očekával. Tvrdí však, že je již na pobyt na svobodě připraven. „Za poslední rok mám nakoupeny i civilní svršky, nešel bych ven jako hadrník. Našetřenou mám i nějakou tu korunu,“ uvedl u soudu.

V České republice je Vocásek vězněm, který si doživotí odpykává nejdéle. Muž v roce 1987 pro majetkový zisk ubil invalidního důchodce a o tři měsíce později kvůli loupeži zavraždil dalšího starého muže. Soud mu za to v roce 1988 uložil trest smrti. Popraven měl být v prosince 1989, ale smrti unikl díky změně režimu v listopadu téhož roku. Po zrušení trestu smrti mu byl trest změněn na doživotí.

Počátkem dubna uplynulo 20 let od okamžiku, kdy policisté Vocáska zatkli. Podle zákona je to doba, po jejímž uplynutí mohou doživotně odsouzení požádat o podmíněné propuštění.

Na doživotí je v Česku v současné době odsouzeno včetně nepravomocných rozsudků tři desítky lidí. Od roku 1990, kdy byl zrušen trest smrti, je doživotní vězení nejvyšším možným trestem, který český právní řád připouští.