Zámek Veltrusy se výjimečně otevřel veřejnosti

Veltrusy - Státní zámek Veltrusy byl během povodně v roce 2002 jednou z nejvíce poškozených památek. Škody se vyšplhaly na 270 milionů korun. Ani po pěti letech není historická budova z velké části opravena. Přesto se v neděli 2. září na jeden den otevřely brány zámku veřejnosti a návštěvníci se bohli přesvědčit, co všechno velká voda napáchala.

Ze zámku na suchu se před pěti lety stal na několik týdnů vodní hrad. Veltrusy nesmetla ničivá vlna – škody napáchalo rozlehlé stojící jezero. Po jeho opadnutí zůstaly podmáčené zdi, zničená fresková omítka a zdevastovaný park. „Zámek samotný je postavený na takzvaném ostrově, a Vltava tu dělala problémy po staletí. Bohužel ani za dob zdejších majitelů, rodu Chotků, nikdy nepřišla tak ničivá povodeň jako byla ta v roce 2002,” vysvětluje kastelánka zámku Eva Hájková. Ke škodám navíc přispělo, že zdivo zámku je smíšené, někde jsou dokonce použity vepřovice.

Ani po pěti letech není barokní zámek zcela opraven. Na generální zásah stavařů čeká hlavní budova. Několikahektarový park potřebuje péči zahradníků. Práce by měly skončit až v roce 2011. Přesto, nebo právě proto, si nyní mohou zájemci v průběhu jednoho dne zámek prohlédnout. „Bude zpřístupněna hlavní budova, aby si návštěvníci mohli udělat obrázek o tom, co povodně udělaly a co to je takovou památku opravit,” líčí kastelánka. Prohlídky poničených i opravených částí středočeského zámku budou doplněny o přednášky restaurátorů a video z povodní.