Chomutov: Za trvalý pobyt odměna

Chomutov - Chomutovská radnice zaplatí každému, kdo se do města přihlásí k trvalému pobytu. Počet obyvatel Chomutova totiž klesl pod padesát tisíc. Město kvůli tomu bude každý rok dostávat od státu o devatenáct milionů korun méně, než dostávalo.

Tři sta lidí, kteří do potřebného počtu chybí, bude bydlet na radnici v kanceláři primátorky. I když jen papírově. Jak uvedl Josef Gláser z Českého statistického úřadu, zákonem o evidenci obyvatel to zakázáno není.

Za devatenáct milionů, které teď od státu Chomutov nedostane, chtělo město opravit chodníky. Nebo se mohlo ucházet o evropské peníze na opravy škol. Proto kritiku svého postupu odmítá. „Především je absurdní zákon o rozpočtovém určení daní. Protože on stanovil, že jakmile přijdeme o jednoho občana pod padesát tisíc, tak přijdeme o tak velkou částku,” poukazuje na dosavadní systém náměstek chomutovské primátorky Jan Řehák.

„Je to Jánošíkovský systém,” myslí si hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. „Všechny peníze do Prahy a moudrá Praha peníze rozdělí a ještě podle špatných pravidel.” Radnice přestanou podle Šulce hledat kličky ve chvíli, kdy se změní špatný zákon. „Měla by se nastavit nějaká lineární křivka, nebo přejít na úplně jiný daňový systém, který je běžný jinde ve světě,” dodává Šulc.

Chomutovská radnice už oslovila poslance a senátory, aby pomohli nespravedlivý zákon změnit. Tři sta lidí chce ale přesto na radnici papírově přihlásit. Výši odměny pro ty, kteří k tomu budou ochotní, zveřejní chomutovský magistrát v listopadu.