Využití pokusné štoly u Tišnova

Tišnov - O využití pokusné štoly u Tišnova se po dvaceti letech nezájmu přihlásili hned dva zájemci. Prvním je tišnovská radnice, která ji chce využívat při krizových situacích, druhým Univerzita Tomáše Bati. Ta by ve štole ráda prováděla výzkum. Právě tato štola se přitom už jednou při jednom zajímavém experimentu proslavila. Před devatenácti lety se štola na okraji Tišnova na tři týdny proměnila v kosmickou loď. Na skupině dobrovolníků, kteří se do ní nechali zavřít, vědci sledovali, jaký prožívají stres při simulované cestě na Mars. Od té doby do štoly prakticky nevkročila lidská noha.

„Po tomto experimentu se sháněl někdo, kdo si štolu vezme, ale nikdo to nechtěl. Protože ono to je k ničemu, vlastně ono to snad není ani na skladování brambor,” pronesl sociolog a vedoucí experimentu Štola k Marsu Jaroslav Sýkora. Teď chce štolu převzít tišnovská radnice. Starosta Tišnova František Svoboda (KDU-ČSL) dodal, že město má pravidelně problémy s povodněmi a tím pádem je potřeba nutně uskladnit techniku, která se nyní skladuje například u hasičů.

Převod od akademie věd město vyjednává už několik let. Teď se bojí, že ze všeho sejde. O štolu se totiž začíná zajímat i zlínská Univerzita Tomáše Bati pro výzkum stresu. „Budujeme experimentální pracoviště, které se bude zabývat krizovým managementem a bojem proti terorismu,” dodal Ignác Hoza, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Univerzita se už přihlásila i do prvního projektu. Bude pomáhat s vyhodnocováním testů v rámci projektu Mars 500, mezinárodního experimentu, při kterém se bude skupina šesti lidí připravovat na cestu na Mars.

František Svoboda poznamenal, že aková akce je pro něj nepříjemná, nemilá novinka, protože město s touto štolou už dva roky počítá. Výsledky pokusu z Tišnova před dvaceti lety oběhly svět. Pokud se tam vědci vrátí, mohl by se na výsluní dostat znovu už příští rok.