Ve Skalsku byla otevřena škola filmová, televizní a fotografická

Skalsko - Střední škola fotografická, filmová a televizní se dnes otevřela ve Skalsku u Mladé Boleslavi. Třicítka studentů tu nastoupila na obor Užitá fotografie a Média. Dramaturgie, scenáristika, foto a video tvorba, střih, režie a další vyučovací předměty čekají na studenty nově otevřené školy.

„Volně navazuje na zaniklou střední školu filmovou v Čimelicích,” vysvětluje režisér a lektor Karel Smyczek. Ředitel školy Pavel Heřman dodává: „Tato škola, si myslím, je nejlepší přípravou pro studium na FAMU.” Střední odborná škola ve Skalsku nadchla i vedení místní radnice. „My jako malá obec, která má v současné době 374 obyvatel předpokládáme, že nás to svým způsobem zviditelní,” pochvaluje si nový projekt starosta Skalska Petr Juhaňák.

V nové škole internátního typu se studenti budou učit oboru Užitá fotografie a Média. Do prvního ročníku jich nastoupilo třicet. „Máme studenty od Aše až po Ostravu, ale hlásí se nám už i studenti ze Slovenska, čili bude to podle starého rčení: od Aše až po Košice,” uvedl ředitel Heřman. I studenti jsou existencí nové střední školy nadšeni. „Přihlásil jsem se na školu, protože mám rád focení a baví mě to, chci to dál rozvíjet a jednou se tím živit,” říká student Lukáš Veverka. Nadšení a talent, to jsou základní předpoklady pro přijetí i pro studium samotné. Výuka na škole bude zahájena v úterý 4.září. „Já určitě začnu tím, že jim budu vyprávět o tom, že film není to, jak ho vidí, když čtou bulvární časopisy,” nastínil Smyczek.

Svým zaměřením je škola jedinou svého druhu v republice. Do budoucna chce objevovat nové talenty, a to nejen ve městech, ale i na venkově.