Bezdomovci v Chebu likvidují nepořádek

Cheb - Cheb, jako jiná města, má problém s částí bezdomovců. Opíjejí se a dělají nepořádek. Je zde však také skupina lidí bez střechy nad hlavou, kterou si místní nemohou vynachválit. Bezdomovci z noclehárny Betlém vytrhli loni na podzim Chebu doslova trn z paty.

Po krajinné výstavě zbyl pod hradem areál, do kterého město dalo desítky miliónů korun. Radnice se chystala uvést ho do stavu, aby mohl odolávat vandalům i výpravám zlodějů. To znamenalo zlikvidovat záhony a demontovat většinu inventáře. Do toho přišla nabídka správce Betlému, že si v rámci tzv. pracovní rehabilitace vezme areál na starost.

„S panem Bartákem a Charitou jsme velice spokojeni. Velice hezky nám plní to, co si předsevzali,” pochvaluje si Jaroslav Boček, vedoucí odboru komunálního hospodářství Městského úřadu v Chebu. Autor projektu Pavel Barták z Diecézní charity Plzeň doplňuje: „Předchozí projekt měl deset klientů, teď je zařazeno čtrnáct a do budoucna mám v plánu zřídit jakousi sociální firmu.”

Početnější skupinu bezdomovců je však možné vidět na mnohých veřejných místech spíš při tom, jak nepořádek dělají. Šéf městských technických služeb odhaduje, že tam mají na svědomí 90 procent pohozených odpadků. Podle jednatele podniku Chebské technické služby Vladislava Kratochvíla jde především o nádraží, parky a různá místa rychlého občerstvení, kde se zdržují. Pavel Barták doplňuje: „Třetina z nich už u nás byla, ale samozřejmě jim nevyhovoval řád i to, že denně musí chodit do práce a odvádět nějakou práci. Svoboda je jim milejší za nepohodlí ulice.”

Pro Cheb je příjemné i to, že má práci bezdomovců v podstatě zadarmo. Pavel Barták dostal na platy a na režii své party dotaci od Evropské unie a Karlovarského kraje.