Šternberská porodnice je po rekonstrukci znovu v provozu

Šternberk - Porodnice ve Šternberku u Olomouce znovu funguje. Po necelých dvou měsících ji opustili řemeslníci a nyní je připravena na další nápor budoucích maminek. Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí za 12 miliónů korun. Díky ní se staré porodní sály změnily na moderní boxy. Kvůli omezení provozu ve Šternberku hlásily ostatní porodnice v kraji přeplněno.

Začátkem prázdnin vystřídal dětský pláč v tamní porodnici stavební ruch. Porodní sály, které byly pozůstatkem 70. let, se za šest týdnů proměnily na tři komfortní klimatizované boxy s veškerým zázemím. „V tomto období jsme museli opravit vzduchotechniku, elektriku a veškeré inženýrské sítě,” říká náměstek ředitele šternberské nemocnice Pavel Gregor.

Podle lékařů rodičky nyní nejvíc ocení soukromí na samostatném pokoji a také moderní technické vybavení. Součástí boxu, kde žena stráví celý průběh porodu, je sprcha nebo vana. Nechybí televize ani rádio. Na práci v novém prostředí se těší i samotní lékaři: „Práce se zjednoduší, protože maminka zůstává ve všech fázích porodu v jednom místě,” pochvaluje novinky na svém pracovišti Věra Slivková, staniční sestra porodnicko-gynekologického oddělení.

Po obnoveném provozu se navíc uklidní i situace s nedostatkem porodních míst v celém kraji. Právě kvůli rekonstrukci ve Šternberku měli lékaři v jiných krajských porodnicích plné ruce práce. To potvrdil i přednosta porodnicko-gynekologického oddělení olomoucké nemocnice Milan Kudela: „My jsme se pochopitelně snažili přijmout maximum ze Šternberka sami, v situacích, kdy jsme měli plno, to ale skutečně nešlo. Pak jsme museli pacientky posílat jinam.” Rekonstrukcí a rozšířením prošel porodnický pavilon ve Šternberku už v roce 2005. Loni tam přišlo na svět celkem 972 dětí.