Testy na drogy do škol

České Budějovice - Když si po prázdninách studenti jedné z obchodních akademií v Českých Budějovicích sedali do lavic, nikdo z nich netušil, jestli se právě on nedotýká miniaturní samolepky, kterou na lavice, nebo třeba kliky nalepili odborníci z českobudějovické nemocnice. Ti totiž zkoušejí v rámci protidrogového programu systém testování lavic a předmětů, kterých se studenti dotýkají. Odborníci tak poznají, jestli studenti užívají drogy, případně, o jaké látky jde. O tom, kde jsou, vědí pouze oni a ředitel školy.

„Samolepky přiložíme na vyšetřovaný předmět, sejmeme, postříkáme sprejem, který vypadá jako lak na vlasy, a během tří sekund dostaneme výsledek,” přibližuje podstatu testu doktor Petr Petr z nemocnice v Českých Budějovicích. Podle ředitele Vyšší odborné a střední školy v Českých Budějovicích Karla Strnada se dozví o chystaném testu maximálně půl hodiny předem. Studenti akci většinou považují za dobrý nápad.

Lékaři koncem loňského školního roku vyzkoušeli devět testů a první výsledky oznámili ještě o prázdninách. Všechna měření byla negativní. Ředitel Strnad výsledky přivítal a zdůraznil, že je průběh pilotního testu, který by měl skončit během října, vynikající.

Samotný test neodhalí konkrétního studenta, oslovení právníci tak proti němu nic nenamítají. Už teď je velmi pravděpodobné, že se samolepky objeví i na dalších středních školách. „Samozřejmě musíme vyčkat na ukončení pilotu, nicméně budeme doporučovat, aby se do testu zapojily i další školy,” potvrzuje zájem o pokračování tohoto programu náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka.