Jihlavskou ZOO ohrožuje mýval

Jihlava - V jihlavské zoologické zahradě řádí zaběhlý mýval. Během léta vyplenil kolonii plameňáků tak, že zahrada musela zavést mimořádná opatření na jejich ochranu. Bylo třeba pomoci stresovaným ptákům uchránit jejich vejce i s odchovem očekávaných mláďat.

Jihlavská ZOO a plameňáci růžoví, velká chlouba zdejší africké vesnice Matongo, utržila v červnu vekou ránu. Ptáci jsou velmi stresováni útokem mývala, který během dvou nocí usmrtil dva dospělé ptáky a také všechna mláďata včetně vajec. „Zřejmě se jednalo o uprchlého chovance nějakého soukromého chovatele. My musíme jenom doufat, že ho zastavíme elektrickým ohradníkem, který jsme narychlo zbudovali okolo kolonie plameňáků,” popisuje situaci zoolog Aleš Toman.

Mýval se přes dva měsíce neukázal, ale obavy v plameňácích zůstávají. Srpnovou snůšku vajec, stejně jako vylíhnutá mláďata, rodiče na noc opouštěli. Tisková mluvčí ZOO Jihlava Kateřina Kosová dodává, že chovatele napadlo vytvořit jakési umělé slunce. Do prostoru umístili zářivku tak, že se ptákům v noci svítí a ti už z hnízd neslézají.

Úspěch jihlavských chovatelů ale ještě není konečný, žádný pár plameňáků totiž po útoku mývala nemá tzv. hnízdní pud a není už letos schopen přijmout mládě. Přitom se ale právě klube v umělé líhni poslední potomek. Aleš Toman vysvětluje: „Nám nezbývá, než se pokusit o úplný umělý odchov. To znamená krmit náhražkou přirozené potravy. Je s tím spousta práce a velká piplačka, ale doufáme, že se nám to povede.”

Úplně v klidu ale plameňáci zatím být nemohou. Zákeřný mýval se totiž stále ještě pohybuje v přilehlém lesoparku Heulos.