Ochrana žab zdraží odběr vody

České Meziříčí - U Českého Meziříčí žije kuňka ohnivá. Odbor životního prostředí královéhradeckého kraje proto nařídil vodárnám prudce snížit čerpání vody z 220 vteřinových litrů o desetinu, aby lokalita nevysychala. Chce tak chránit žáby a rostliny. Vodárny však tvrdí, že to přinese zdražení vody a zhoršení její kvality pro více než sto tisíc lidí na Hradecku. Budou totiž muset čerpat horší vodu z řeky Orlice a její úprava bude stát víc peněz.

Kraj se brání s tím, že se při svém rozhodnutí opíral o stanovisko oprávněných odborníků. „Tím, že ten odběr je vysoký, lokalita vysychá. Z hlediska rostlin, ale i té žáby je to špatné. Když tato lokalita vyschne, tak se nemá kde rozmnožovat,“ podporuje stanovisko kraje David Číp z Českého svazu ochránců přírody.

U Meziříčí čerpáme vodu třicet let a nikomu to nevadilo. Takový zásah úředníků do veřejného zájmu zásobování pitnou vodou nepamatujeme, zlobí se vodohospodáři. Hrozí, že začnou čerpat méně kvalitní vodu z Orlice a krychlový metr zdraží z pětadvaceti na třicet korun. Podle nich se jedná o ekologický terorismus. „Není možné, aby byl upřednostňován živočich nad člověkem,“ nechápe stanovisko kraje ředitel podniku Vodovody a kanalizace Hradec Králové František Barák. Zároveň uvádí, že podnik vybudoval zařízení na čerpání a rozvod vody za miliardu korun, a teď ho nemůže plně využít.

Hradec Králové, majoritní akcionář Vodovodů, si stěžuje ministerstvu a žádá revizi rozhodnutí s odkazem na evropskou legislativu a veřejný zájem. Vedoucí odboru životního prostředí kraje Miroslav Krejzlík proto navrhuje všem zúčastněným: sejděme se k veřejné debatě a vyložme argumenty.