Na Olomoucku padly stížnosti na protipovodňová opatření

Olomouc - Představitelé měst ležících podél řeky Bečvy se zlobí. Tvrdí, že Povodí Moravy na ně s protipovodňovými opatřeními zapomíná a letos tomu zřejmě nebude jinak. Přitom celkový odhad škod v přerovském regionu po povodni v roce 1997 činil více než jeden a půl miliardy korun. Devět let poté udeřila velká voda znovu a obce ani tehdy proti ní nebyly dostatečně chráněny.

Revoluční řešení protipovodňové ochrany řeky Bečvy do resortu nevnesl ani nový generální ředitel Povodí Moravy. „Jsme velmi znepokojeni - dozvěděli jsme se o stavbách v povodí Moravy, nikoli Bečvy a na řece Bečvě se do roku 2012 nic pozitivního nestane,“ vyjádřil se starosta města Lipník nad Bečvou Miloslav Přikryl (NEZ).

Ivo Hubík z Oddělení protipovodňové ochrany Magistrátu města Přerov konstatoval, že jako úředník za výkon správy se nedozvěděl vůbec nic. Dostatečnou ochranu před povodněmi by mohl přerovskému regionu zajistit tzv. Teplický poldr. Obyvatelé na jeho výstavbu čekají už několik let, zatím se ale o ní jen mluví.

„Není to jednoduché, protože se jedná o velkou plochu a zásah do životního prostředí, proto jsou veškeré studie velmi složité. Tyto práce v současné době závisí na výkupu pozemků,“ nechal se slyšet generální ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda.

Jak ujistil Ivan Kosatík (ODS), hejtman z Krajského úřadu v Olomouci, Povodí Moravy se snaží v rámci finančních možností pamatovat i na Olomoucký kraj. V letošním roce se bude dělat zásadní protipovodňová ochrana Litovle, která na to čekala poměrně dlouho. Povodí Moravy plánuje do tří let realizovat jedno z preventivních opatření. Vodní toky bude v Olomouckém kraji monitorovat osm automatických stanic.