Oheň zničil halu na Rokycansku

Hrádek (Rokycansko) - Požár vypukl v noci ze čtvrtka na pátek v továrně na výrobu automobilových doplňků firmy Borgers v Hrádku u Rokycan. Technická závada na žehlící peci způsobila jiskru, která zapálila slisované balíky textilu. Desítky tun textilního materiálu se vzňaly a zapálily i část výrobní haly. Zaměstnanci museli před plameny halu okamžitě opustit. Oheň pak výrobní halu zcela zničil.

Podle vedoucího výroby firmy Borgis Hrádek Zdeňka Bejvla vyhořela kobka strojního zařízení a také vyhořely čtyři pole haly. S ohněm bojovaly desítky hasičů z několika sborů. Na místě zasahoval i protichemický tým. Měřením v okolí továrny i v centru města zjišťoval, zda se z hořícího textilu nedostalo do ovzduší nepovolené množství toxických látek.

„Na místo se dostavila naše laboratoř, protože hrozilo, že budou unikat nebezpečné látky. Proto bylo prováděno měření jak na místě, tak i ve městě. Zatím se nic neprokázalo,“ shrnul postup hasičů velitel zásahu Jaroslav Klíma.

Zaměstnancům, kteří nastoupili na noční směnu, se podařilo před ohněm výrobní halu včas opustit. Nikdo z nich nebyl zraněn. Výroba na tomto úseku bude podle vedení firmy na několik týdnů zastavena. Předběžnou škodu na materiálu a zařízení majitelé odhadují na 3 miliony korun. Příčiny požáru vyšetřuje policie.