Krnov postihla velká voda

Krnov - Deset let byl klid a už je to tady zas – tak hodnotí Krnované povodeň, která je postihla. Kanalizace je zanesená bahnem, některé silnice jsou neprůjezdné a poškozené, řada domů a chat má zatopené sklepy. Sedm rodin postupně opouští vysokoškolské koleje, kam byli evakuováni.

„Zatím toho moc nevím, do sklepa mi šla voda, tam jsem na to byl připraven, ale do domu se mi snad nedostala,“ postěžoval si obyvatel Krnova – Chomýže Rudolf Wohlrab. Povodňová komise zasedá stále, přesto že déšť již ustal. Hrozí další škody, například protržení hráze Petrova rybníka. Lidé se mezitím snaží vrátit život do normálních kolejí. Volali jsme po dešti, ale tolik ho být nemuselo. I takový černý humor zaznívá mezi zahrádkáři v krnovské části Chomýž. Na břehu Opavice mají zahrádky zatopené pokaždé, když přijde větší déšť. Tentokrát je to však ještě horší než obvykle.

Volání po řešení situace pomocí přehrady v Heřmínovech nebo jiných protipovodňových opatření se začíná znovu ozývat. „Už se to plánuje několik let, že tady v Heřmanovicích bude přehrada, ale stále se nic neděje. To jsou jen hovory a řeči,“ vyžaduje řešení zahrádkář Jiří Vidlák. „Budeme na to povodí Ondry poukazovat. Hlavně aby stát dal dotace na opravu řeky Opavice, na celé břehy, které nejsou ještě od roku 1997, tedy deset let poté neopraveny,“ uvedl tajemník města Krnov Igor Kozelek.

Podle předpovědi by už Krnov další vlnu zažít neměl, těžiště záplav se přesunuje směrem na Beskydy a Ostravu.