Židovský hřbitov ve Vyškově byl otevřen veřejnosti

Vyškov - Ve Vyškově měli lidé unikátní možnost prohlédnout si starý židovský hřbitov. Tato památka byla díky právě probíhajícím Dnům evropského dědictví otevřena pro veřejnost vůbec poprvé. O existenci hřbitova věděl dosud málokdo, neboť památka leží na soukromém pozemku. Ten před lety sloužil jako zahradnictví. Hřbitov založila vyškovská židovská komunita na konci devatenáctého století. Po druhé světové válce však hřbitov přestal sloužit svému účelu.

Židovský hřbitov je v současné době neudržovaný, ale je v zachovalém stavu. Podle místních starousedlíků jeho podoba značně utrpěla nájezdem zlodějů. Vyškovská radnice proto nyní hledá způsoby, jak památce navrátit její původní podobu. A zpřístupnit ji většímu počtu návštěvníků.

„Abychom mohli hřbitov opravit, bude nutné jednat s majitelem pozemku. Město rovněž vypisuje grant pro ty zájemce, kteří se o tuto problematiku zajímají a chtějí ji studovat. Rozhodně je naším záměrem zmapovat židovskou obec ve Vyškově,“ vypočítává záměry města jeho starosta Petr Hájek.

Další památkou, kterou si lidé mohli výjimečně prohlédnout, byla Berglova vila v centru Brna. Reprezentační prostory této stavby jsou za normálních podmínek přístupné pouze členům Rakouského institutu a široké veřejnosti byl tento dům otevřen po více než sedmdesáti letech. Podle slov Evy Pánkové z Brněnského kulturního centra nechal vilu v polovině devatenáctého století postavit obchodník s kůží Jan Bergl od známého vídeňského architekta Heinricha Ferstela.

V rámci Dnů evropského dědictví si lidé na jihu Moravy budou moci prohlédnout do příští neděle přibližně osm desítek kulturních památek.