Písecké divadlo je v havarijním stavu

Písek - Pád stropu hrozí v divadle Fráni Šrámka v Písku. Posudek statika je tak vážný, že vedení města budovu okamžitě uzavřelo. Odborníci zjistili, že strop je přetížený a trámy, které ho drží, napadli škůdci. Převážnou část nasmlouvaných divadelních her tak diváci neuvidí.

O čtyři centimetry prověšený strop odborníci tolerují. Statik ale zjistil, že norma je překročena o celých jednadvacet centimetrů. „Jedná se o několikanásobné přetížení stropu a dřevo je narušeno biologickými škůdci,“ potvrzuje stanovisko odborníků mluvčí Městského úřadu v Písklu Jindřiška Vaverková. „K havárii může dojít kdykoli. Nedá se to dopředu přesně odhadnout,“ tvrdí statik Libor Gregora.

Už loni v listopadu schválili radní třicetimilionový rozpočet na rekonstrukci divadla. Vyjádření statika, který měl před zahájením prací posoudit míru poškození, mnohé překvapilo. „Je to pro nás nemilé zjištění, že ten krov je v takovém stavu,“ přiznává písecký starosta Miroslav Sládek.

Pravidelní návštěvníci se shodují v tom, že rekonstrukce mohla začít už dříve. „To je zvěrstvo, hlavně že měli peníze navážet sníh na starý most,“ rozčiluje se stálá návštěvnice divadla Jaroslava Pěnkavová. „Ta situace je známá již delší dobu, takže si myslím, že o tom měli jednat dřív,“ je přesvědčena Milada Švehlová, která do divadla chodí velmi často.

Jarní předplatné na tento rok je teď minulostí. Některá představení odehrají divadla v místním kulturním domě. S mnohými soubory se ale budou muset písečtí občané na čas rozloučit. „Myslím si, že pro většinu divadelních souborů nebudou náhradní prostory vhodné,“  domnívá se dramaturgyně divadla Fráni Šrámka cv Písku Iveta Hodoušová.

Město si chce nechat vypracovat ještě jeden posudek. Pak by mělo být jasné, jak dlouho rekonstrukce potrvá a kolik bude stát.