Chebský skandál kolem 4300 mrtvých vojáků wehrmachtu

Cheb - O skandálu v Chebu napsal německý bulvární deník Bild. Chebská radnice má prý příliš vysoké požadavky na uložení ostatků německých vojáků. Potvrzovat to má Spolek pro obnovu válečných hrobů. Starosta Chebu ale říká, že Němce jen požádali o pomoc s úpravou hřbitova.

Skandál kolem 4300 mrtvých vojáků wehrmachtu - to je titulek nedělního vydání deníku Bild. Autor v něm cituje předsedu Spolku pro obnovu válečných hrobů Reinharda Führera. Ten tvrdí, že Cheb chce za uložení ostatků zaplatit nájem 500 tisíc Euro na 25 let. Podle chebského starosty ale radnice požádala jen o peníze na úpravu hřbitova.

Němci hledají v Česku vhodné válečné pohřebiště už od března 2006. Ostatky vojáků z druhé světové války byly několik let provizorně uloženy v bývalé továrně v Ústí nad Labem, teď jsou v bunkrech u Příbrami. Vloni v listopadu chebští zastupitelé předběžně souhlasili se vznikem pietního místa na hřbitově.

„Pokud by nás německá strana měla skandalizovat, tak těžko se potom bude přesvědčovat chebský zastupitel, aby zvedl ruku pro uložení ostatků,“ nechal se slyšet starosta Chebu Jan Svoboda. Bez problémů jsou přitom od roku 1995 uloženy ostatky téměř dvou tisíc německých vojáků i na hřbitově v Mariánských Lázních. „Hradila si to plně německá strana, od té doby se o to německá strana stará,“ sdělil Jiří Chval (ODS), místostarosta Mariánských Lázní.

Jan Svoboda potvrdil, že i Cheb se s Němci už na finanční pomoci dohodl. Nechápe tedy, proč teď předseda spolku radnici napadá. Sám Reinhard Führer nebyl celý den k zastižení. Chebský starosta čekal celý den na oficiální reakci německé strany. Ti se ale neozvali a tak je sám co nejdříve požádá o vysvětlení.