V Lovosicích začala fungovat městská doprava

Lovosice - Historickou chvíli zažili lidé v Lovosicích. Poprvé se tu rozjely autobusy MHD. Doposud místní obyvatelé využívali pouze linkové autobusy, které pravidelně projíždějí městem. Těm by místní doprava neměla ublížit, měla by občany města dovézt i na místa, kde žádný autobus zatím nestavěl. O budoucnosti MHD rozhodne zájem cestujících, nebude-li okružní autobus vytížený, linka bude zrušena.

Bez lístků a bez placení, tak dnes začala fungovat městská doprava v Lovosicích. Při nástupu řidič každému hlásí: „Týden to máte zadarmo!“ Obyvatelé Lovosic jsou potěšení: „Pro staré lidi je to dobře. Ale nevím jestli se to tady využije, jsme docela malé město. Nesmí to být moc drahé.“ Lovosický starosta Jan Kulhánek tvrdí, že místní doprava nemá ublížit autobusovým společnostem, které v Lovosicích zatím cestující převážely. Jen má občany města dovézt i na místa, kde žádný autobus zatím nestavěl. Starosta je přesvědčený, že zřízením linky se zlepší situace pro místní obyvatele.


Normální desetikorunové jízdné začnou lidé platit příští pondělí, až bude zřejmé, zda jsou zastávky na správných místech: blízko zdravotního střediska, u nových továren a u obchodů. Starosta Kulhánek je v očekávání, co zkušební provoz ukáže. Dopředu říká, že rozhodne zájem, pokud nebude okružní autobus vytížený, zase zmizí: „Budeme počítat cestující a mít naprosto přesný přehled.“ Podle řidiče Jaroslava Kroupy ukáže čas.


Většina lidí, které se České televizi podařilo v Lovosicích oslovit, je přesvědčena, že radnice nemusí mít o budoucnost nového spoje obavy, většinou jsou spokojení: „Když musíme do školy, jezdíme přes celé město. Proto městská hromadná doprava je výborný nápad. Jiní jezdí dělat do Lovochemie, takže i pro ně je to úžasné.“
A udělat si za deset korun vyhlídkovou cestu kolem celého města, to také není k zahození.