Jeseníky prověřují vojáky ze čtyř států

Ostrava - V Jeseníkách vrcholí nejtěžší sportovní soutěž české armády Winter Survival 2008. Své síly si už od pondělka měří necelá šedesátka vojáků z celé České republiky, Slovenska, Německa a Belgie. Tu nejtěžší část závodu už mají vojáci  za sebou.

Pro Jana Novotného z brněnské Univerzity obrany a jeho dva kolegy v družstvu je Winter Survival premiérou. Chtěli si dokázat, co mají v sobě a zda závod zvládnou. „Každopádně je to pro nás výzva, kterou jsme chtěli zkusit. Je to ještě horší, než jsme si mysleli, ale je to výborné,“ říká Jan Novotný.

Padesát kilometrů napříč Jeseníky jen s mapou a buzolou, to byl nejtěžší úkol přírodního víceboje. Vzdálenost museli vojáci urazit za dva dny. Na zádech přitom nesli povinnou patnáctikilogramovou výbavu. A v terénu zdolávali nejrůznější překážky. Od střelby, přes hod sekerou a nožem až po lanové techniky. Nejnáročnější byl podle vojáků skok ze skály. „Čekal jsem, že to bude horší, ale bylo to celkem dobré. Spíš byl horší ten výstup nahoru,“ hodnotí charakter cvičení jeden z účastníků. „Tady je správný kolektiv lidí. Člověk jednou za rok potká stejné blázny, jako jsem já,“ připojuje svůj názor další. „S průběhem jsem spokojený až na včerejšek, kdy nás zradily technické věci, především sněžnice,“ přidává svou zkušenost jiný. 

Zítra ještě na vojáky čeká branný štafetový závod volným terénem a v pátek se slavnostně vyhlašují vítězové. Na letošním závodě mezi sebou bojují jen muži. Ženy se tentokrát do užšího výběru nedostaly.