Gymnazisté v Dubí se oblékli do uniforem

Teplice - Premiéru si dnes odbyli studenti gymnázia v Dubí na Teplicku. Pro vysvědčení si poprvé přišli ve školních uniformách. Jejich zavedení si prosadili sami, nosit je budou hlavně při reprezentaci školy. Uniformy by měly pomoct i smazat sociální rozdíly.

Naučit se vázat kravatu. To byl podle studentů dubského gymnázia největší problém nových školních uniforem. Právě kravata je společně s bílým tričkem nebo košilí a modrou vestičkou její povinnou součástí. Naopak studenti si můžou sami zvolit, jaké si vezmou kalhoty nebo sukni. „Vázání kravaty v naší třídě uměl jen jeden člověk a od něj jsme se to postupně naučili,„ přiznává studentka Kateřina Poró. „My jsme se to naučili většinou o přestávkách nebo doma,“ dodává její spolužák Jan Kuba.
 
S nápadem na zavedení uniforem přišli sami studenti. Uniformy budou nosit jen při významných akcích, kdy budou školu reprezentovat navenek. Uniformy nejsou povinné, většina dětí je ale nosí. Odmítají je hlavně studenti vyšších ročníků, žádné tresty jim za to ale nehrozí. „Nelíbí se mi ta vesta esteticky, možná kdyby byla jen košile a kravata a k tomu jiné barvy, tak by to vypadalo docela slušně,„ upozorňuje student Ondřej Šindler. Jeho kolegyně Gabriela Prokešová je kritičtější.  „Uniformy  se mi nelíbí. Taky si myslím, že každý má svůj styl oblékání a nemělo by se sjednocovat,“ říká zcela rezolutně. „Respektuji i názory zapřísáhlých odpůrců uniforem," shrnuje postoj vedení školy ředitelka dubského gymnázia Jaroslava Turková.
 
Učitelé se shodují v jednom. Když mají studenti uniformy na sobě, chovají se dospěleji. „Jsou zodpovědnější, klidnější, jako by na ně byli hrdí,„ pozoruje změny v chování studentů profesorka Pavla Jemelíková. „Ta uniforma je zařazuje doopravdy mezi studenty,“ je přesvědčena Jaroslava Turková.
 
Dubské gymnázium je průkopníkem, další školy v Ústeckém kraji zavedení uniforem neplánují.