Soukromí revizoři v Plzni neobstáli

Plzeň - Plzeňské dopravní podniky se vyrovnávají s další aférou kolem soukromé revizorské firmy, která jim zajišťovala kontroly cestujících. Ukázalo se, že nedodržovala počty předepsaných kontrol a tak jí hrozí mnohamilionová pokuta. Firma tvrdí, že smlouva obsahovala nesplnitelné podmínky a chce se soudit.

Trpká dohra experimentu skončí u soudu. Plzeňský dopravní podnik jako jediný v zemi loni svěřil svoje revizory soukromé firmě AB finanční servis, aby lépe hlídali černé pasažéry. Teď je všechno znovu při starém a dopravní podnik navíc na firmě vymáhá pokutu 24 miliónů korun. „Zhruba ve 2 500 případech neproběhly kontroly dopravních prostředků v souladu s uzavřenou smlouvou," tvrdí ředitel plzeňských dopravních podniků Michal Kraus.
 
Revizorská firma se brání tím, že smlouva obsahovala desítky nesplnitelných požadavků, na které dopravní podnik bezvýsledně upozorňovala. „My jsme zjistili, že o moc nejde, oni se mnou nekomunikovali a nechali mě být," odmítá obvinění Viliam Hovanec z AB finančního servisu.
 
Dopravní podnik tvrdí, že pokuta, kterou požaduje, se týká jen těch případů, kde žádné nejasnosti nebyly. „Ty nejasnosti jsou odpočítány z celkové částky," objasňuje výši pokuty Michal Kraus.
 
Do toho všeho navíc přichází anonym, který popisuje další podivné metody soukromé revizorské firmy. Dokonce zatajování skutečného počtu rozdaných pokut před dopravním podnikem. „ My určitě prověříme tvrzení, která v tom anonymu jsou,„ slibuje plzeňský primátor Pavel Rödl. „Teprve teď vyplouvají na povrch věci, které jsme předtím netušili,“ doplňuje primátora jeho náměstek Petr Rund.
 
Hodnocení revizorského experimentu je rozporuplné. Pohled zpátky opravdu dokazuje, že revizoři, odměňovaní za množství vybraných pokut, zadrželi o 16 tisíc  černých pasažérů víc, než rok předtím. Přinesli do kasy víc peněz a lidé si začali dávat větší pozor.
 
I když revizoři pod soukromou firmou pracovali víc, než kdykoli předtím, Dopravní podnik města Plzně po dalších zkušenostech už takovou spolupráci nechce.