V olomoucké ZOO mají opičí přírůstky

Olomouc - Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce dnes představila nové přírůstky. V pavilonu opic přišla na svět mláďata tamarínů pinčích a vousatých. O drápkaté opičky, které jsou zatím velké asi jako myš, se v současné době stará sameček a sourozenci. Matka je dostává jenom na kojení.

Tamaríni pinčí - zoologická zahrada je chová už od roku 1989. Původně se tu narodila mláďata tři, nakonec ale zůstal jenom jeden drobeček. Okolní svět zatím pozoruje hodně nedůvěřivě z bezpečí zad svých sourozenců. „To mláďátko, které tu je, je pohrobkem a péči o něj, kterou by normálně převzal hlavně otec, přebrali starší sourozenci,“ sdělila mluvčí ZOO na Svatém Kopečku Hana Labská.

Veselo je podle ošetřovatelek také ve vedlejším výběhu. I tady se početná opičí tlupa těší z nového mláděte. Malý tamarín vousatý je pořádně odvážný. Přesedá z jednoho sourozence na druhého a doufá, že se mu tak podaří prošmejdit každý koutek. Pohlaví opiček je ale zatím velkou záhadou. „Nechceme do toho chovu zasahovat, aby se něco nestalo. Takže se to dozvíme později,“ vysvětlila Hana Labská.

Tamaríni jsou zařazení do evropských záchranných programů. V přírodě jim totiž kvůli kácení jihoamerických pralesů hrozí vyhubení. V zajetí se živí ovocem, hmyzem a šťávami. Hana Labská dodala, že dostávají třeba cvrčky nebo moučné červy. Kromě malých opic se ZOO může pochlubit přírůstky ve výběhu koz kamerunských nebo kotulů veverkovitých. Návštěvníky navíc čeká už na jaře i jedno velké překvapení - tím je čerstvě narozený sameček žirafy Rotchildovy.