Zlínští strážníci čelí obvinění ze smrti mladíka

Zlín - U Okresního soudu ve Zlíně téměř po tříměsíční přestávce pokračuje kauza dvou bývalých strážníků. Obžaloba je viní z podílu na smrti Vojtěcha Janocha. Ten zemřel v centru Zlína na následky těžkých vnitřních zranění v říjnu 2005. Za údajné neposkytnutí pomoci hrozí oběma mužům až dvouleté vězení.

Během přelíčení dnes vypovídala i matka zemřelého Květoslava Janochová. Podle ní nesou obžalovaní příslušníci městské policie odpovědnost za úmrtí jejího dvaačtyřicetiletého syna Vojtěcha. Bývalým policistům Tomáši Shánělovi a Romanu Šiškovi hrozí za podíl na úmrtí muže až dvouleté vězení.

Obžalovaní během jednání vyjádřili Janochově matce soustrast nad úmrtím jejího syna. Popřeli ovšem, že by měli s jeho smrtí něco společného. Rozrušená žena jejich projevy lítosti odmítla.

Sháněl a Šiška v noci 2. října 2005 vyvedli opilého Janocha z baru v centru Zlína do nedalekého křoví. Tam do rána zemřel na následky vnitřních zranění způsobených cizím zaviněním. Pachatele policie nenalezla.

Policie původně v říjnu 2005 strážníky obvinila z ublížení na zdraví s následkem smrti a zneužití pravomoci veřejného činitele. Sháněl i Šiška skončili ve vazbě, jejich vinu ale neprokázal ani záznam z kamerového systému. Státní zástupce tedy původní obvinění překvalifikoval z ublížení na zdraví na neposkytnutí pomoci.