Celníci nepřetržitě dozorují tržnici ve Vojtanově

Cheb - Celníci zahájili nepřetržitý dohled nad vietnamskou tržnici ve Vojtanově u Chebu. Zabavují nelegální zboží a brání dovozu nového. Podobně postupovali loni v Aši, v Božím Daru a v Železné u Domažlic.

Dohled začíná ve Vojtanově v napjaté a chmurné atmosféře týden potom, co tam skupina prodejců zaútočila na celní úředníky. Jeden vietnamský občan pobodal nožem celníka do břicha a do krku. Zraněný leží po dvou operacích v nemocnici v Praze. Útočník je ve vazbě. „Pokud minulý týden pobodali celníka, tak bych se nedivil, kdyby příště stříleli. Tyto kontroly jim vlastně znemožní prodej,“ myslí si starosta Vojanova Ljubo Fistr.

Mluvčí celního ředitelství v Plzni odmítá, že má dohled s útokem přímou souvislost, respektive, že je to odveta celníků. Nepřetržitým dohledem chtějí prý dosáhnout stejného efektu, jako při minulých akcích. „Při podobných akcích v minulosti to znamenalo, že trhovci během blokády upustili od prodeje nelegálního zboží a své stánky si řádně označili, aby bylo zřejmé, která osoba stánek provozuje,“ vysvětluje smysl podobných akcí mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. 

Z některých neoficiálních informačních zdrojů však vyplývá, že v případě vojtanovské tržnice jde tentokrát o víc. Úřady jednají o vystavení demoličního výměru na většinu stánků, protože údajně nemají stavební povolení. Příslušný stavební úřad ve Františkových Lázních se už delší dobu snaží jednat s majitelem, respektive pronajímatelem pozemků. "Problém spočívá v tom, že původním stavebníkem byla paní Metznerová. Ta je ročník 1926, tedy již dosti stará. Paní Metznerová to převedla na svého syna, ale ten dnes tvrdí, že není stavebníkem. To znamená, že se dnes vlastně neví, kdo ty stánky postavil. 

Majitele pozemků a pronájemce tržnice se v této souvislosti nedaří příslušným úřadům již delší dobu zkontaktovat.