V areálu strahovského kláštera fungují informační zvukové tabule

Praha - Od listopadu fungují v areálu pražského strahovského kláštera nové informační zvukové tabule. Turisté si službu pochvalují, pro památkáře ale není vždy jednoduché schválit podobu interaktivních map, nesmí totiž narušovat historické prostředí. Ve světových jazycích se tak turistům dostane mnohem více informací, než naleznou v jakémkoli bedekru.


Stačí vyťukat číslo památky, která vás zrovna zajímá, a hlas z tabule o ní začne ve třech světových jazycích přednášet všechny zajímavosti. Zvukové tabule teď nově pomáhají turistům i v prostorách strahovského kláštera. Ředitel ústřední kanceláře Královské kanonie premonstrátů na Strahově Petros Alexandridis přibližuje situaci: „Nevěděli, kam mají jít na záchod. Nevěděli, jaké služby zde poskytujeme.“ Turisté z Velké Británie si pochvalují: „Dalo nám to mnohem víc historických informací, než jsme vyčetli z průvodců. Pro turisty je to určitě výborná věc.“

Uvnitř každého takového informačního systému je tzv. černá skříňka. Díky ní lze např. zjistit, které spoty si turisté pouštějí nejčastěji, v jakých jazycích a v kterou denní dobu. Jedna mluvící tabule stojí asi čtvrt milionu korun, musí totiž být odolná proti zničení i proti vlivům počasí. Výrobce interaktivních systémů Luboš Fikrle vypočítává: „Sklo je nárazuvzdorné a šest milimetrů silné. Klávesnice je z ušlechtilé oceli.“

Každou interaktivní tabuli, která má sloužit návštěvníkům pamětihodností, musí schválit památkáři. Ti někdy mohou mít s podobou zvukových map problém. Mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil vysvětluje: „Je nepřípustné, aby infotabule narušovaly nejen exteriéry, ale i interiéry dané historické památky.“ Luboš Fikrle dodává, že design a barvy panelů vždy musí souviset a ladit s mobiliářem objektu.

Ve Středočeském kraji fungují zvukové tabule na Karlštejně a na zámku v Konopišti. V březnu přibude další u památníku v Lidicích.