Vlastníci silnic čelí dalším žalobám kvůli hluku

Praha - Lidé z Prahy-Břevnova, Říčan u Prahy, Plzně a Domažlic se obrátili na soud kvůli hluku, který způsobují auta. Žalobě čelí pražský magistrát a Ředitelství silnic a dálnic. S podobným problémem se možná obrátí na soud i část Brňanů. V Břevnově si u soudu stěžuje na hluk několik obyvatel z Patočkovy a Bělohorské ulice, v Říčanech lidé z Černokostelecké ulice a v Domažlicích lidé z ulice 28. října. V Plzni podali žalobu obyvatelé z Klatovské třídy.

Říčanské podporuje i tamní radnice. „Je tu otázka, jestli by se město nemělo k žalobě přidat, protože skutečně hygienické limity nejsou dodrženy,“ řekl už dříve starosta Říčan Zdeněk Moudrý. Pražský magistrát sdělil, že „k žalobě zaujme postoj, až o ní dostane oficiální vyrozumění“.

Už v březnu se na soud obrátili obyvatelé Prahy-Barrandova, zatím čekají na nařízení ústního jednání. Další žalobu na magistrát chystají lidé, kteří bydlí v ulici V Holešovičkách. Vadí jim nadměrný hluk, ale i emise a také to, že zde magistrát chce vybudovat městský okruh. Požadují, aby magistrála vedla pod zemí.

Větším hlukem, než jaký povolují hygienické limity, trpí i desetina Brňanů. V noci musí nadlimitní hluk snášet třetina obyvatel krajského města. Vyplývá to z předběžné podoby hlukové mapy, kterou nedávno přijali radní. Obyvatelé Troubska, Ostopovic a Bosonoh se navíc bojí dalšího zhoršení situace kvůli rozšiřování dálnice D1.

V žalobách proti hluku byli zatím úspěšní lidé, kteří bydlí v okolí pražské magistrály v ulici 5. května. Městský soud nařídil městu, aby do jednoho roku snížilo hladinu hluku v bytech na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po desáté hodině večer.