Liberec čeká kvůli lyžařským závodům dopravní kolaps

Liberec - Světový pohár v lyžování v Liberci začne již zítra. Na závod se má přijet podívat až 20.000 lidí. Pořadatelé se potýkají s nedostatkem sněhu, policie se zase obává nezvladatelné dopravní situace. Město může brát celou akci jako generálku na mistrovství světa, které pořádá příští rok.

Tamní dopravní infrastruktura nemůže bez problému zvládnout očekávané množství návštěvníků. Třetinu Liberce směrem k Ještědu čekají dopravní komplikace. Proto policie zřídila mimořádné uzavírky, objížďky a zákazy parkování.

Areál na Ještědu není ještě dostavěný, chybí třeba všechny tribuny, navíc je část svahů silně podmáčená, a tak pořadatelé pustí dovnitř jen omezené množství lidí. „Ti ostatní budou muset bohužel sledovat klání u obrazovek nebo u velkoplošné projekce, kterou chceme ve městě připravit," nastiňuje nejpravděpodobnější řešení situace prezidentka organizačního výboru šampionátu Kateřina Neumannová.

Kromě stálých hlídek bude během poháru mimořádně pomáhat dalších 150 policistů, kteří budou mít na starosti pořádek a bezpečnost ve městě. Budou vybaveni i speciální technikou na vyhledávání kradených vozů.

Největším problémem pro pořádání Světového poháru bude ovšem nedostatek sněhu. Tým Neumannové ho chce dovézt z Jizerských hor. Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory však odběr sněhu patrně nepovolí: „Musí to být ze silnic nebo místních komunikací v obcích, ale těch je opravdu velmi málo." Pořadatelé tak nemají velké šance, že seženou do zítra asi 9000 kubíků sněhu.