Pardubický kraj chystá likvidaci skládky u Lukavce

Pardubický kraj chystá likvidaci další skládky, tentokrát u Lukavice na Chrudimsku. V podzemí je tam několik tun chemikálií i komunálního odpadu. Úložiště staré několik desítek let navíc silně znečišťuje místní potok i podzemní vody.

Na skládku v minulosti vyvážela různé chemikálie hlavně pardubická rafinérie Paramo. Půda v okolí úložiště odpadů je kontaminovaná. Potok, který skládkou protéká a vlévá se do řeky Chrudimky je silně znečištěn. „Voda, která vytéká z této skládky, má PH jedna až dva, což je skoro jako ředěná kyselina sírová,“ tvrdí starosta Lukavce Josef Doležal (KSČM).

Radní Pardubického kraje tuto ekologickou zátěž považují za nebezpečnou. Radní Pardubického kraje Petr Šilar (KDU-ČSL) upozorňuje: „Opticky vypadá, že to území je zalesněné, protože tam rostou stromy, ale pod nimi se nachází časovaná bomba.“

Sanace skládky se oddaluje více než dvacet let. Všechno nasvědčuje tomu, že už příští rok by se mohly chemikálie z Lukavice začít odvážet. Ovšem je tu problém. Stále není jasné, kdo likvidaci skládky zaplatí. Podle radního Šilara požádal kraj o finanční spoluúčast Evropskou unii, kraj bude určitě spolufinancovat deset procent. Celková odhadovaná částka je 200 - 250 milionů korun. Předpokládá se, že podobných skládek, jako je tato u Lukavice, je na východě Čech několik desítek.